«Σίγουρα, ο κίνδυνος, που αναλαμβάνει η εταιρία, αυξάνεται, όσο αυξάνει η ηλικία. Τα ποσοστά νοσηρότητας, άλλωστε, είναι μικρά έως ασήμαντα για άτομα ηλικίας μέχρι τα 35 – 40, για να ανέβουν μεσοσταθμικά στο 2% έως 4% για όσους είναι έως 65 ετών και να φτάσουν το 5,5% έως 6% για τους άνω των 65», σχολιάζουν στο ygeiamou.gr παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι τα διαθέσιμα προϊόντα καλύπτουν ακόμη και πολίτες, οι οποίοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, εάν είστε 57 ετών και είτε είχατε πολυετές συμβόλαιο, το οποίο υποχρεωθήκατε να «κόψετε» είτε επιχειρείτε σήμερα μία πρώτη επαφή με την ιδιωτική ασφάλιση υγείας, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

Εξετάσεις
Πέραν του ερωτηματολογίου, μέσω του οποίου οι εταιρίες αποκτούν μία πιο σφαιρική εικόνα για την κατάσταση της υγείας σας, ενδέχεται να σας παραπέμψουν σε ιατρικές εξετάσεις (γενική αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα, τεστ κοπώσεως κ.ο.κ.). Το κόστος βαρύνει τις ίδιες και πραγματοποιούνται στα ιδιωτικά κέντρα, με τα οποία συνεργάζονται.

Από τις απαντήσεις σας ή/και τις εξετάσεις ενδέχεται να προκύψουν εξαιρέσεις ή χρονικές αναμονές στα συμβόλαιά σας. Έστω, για παράδειγμα, ότι έχετε ή είχατε διερευνηθεί, διαγνωσθεί ή θεραπευτεί για συγγενή καρδιοπάθεια, φύσημα στην καρδιά, μυοκαρδιοπάθεια, αρρυθμίες, πόνους στο στήθος, έμφραγμα, στηθάγχη, αυξημένη αρτηριακή πίεση ή άλλο πρόβλημα από την καρδιά. Οι εταιρίες, λαμβάνοντας υπόψη καθεμία από τις παραπάνω εκδοχές, ενδέχεται να ορίσουν κάποιες χρονικές αναμονές, μετά το πέρας των οποίων θα αρχίσει να ισχύει η κάλυψη ή ακόμη και να σας εξαιρέσουν.

Σε κάθε περίπτωση, πριν καταλήξετε καλό θα ήταν να ενημερωθείτε από τον ασφαλιστή σας για τις δεσμεύσεις, που προτίθεται να λάβει η εκάστοτε εταιρία απέναντί σας, αλλά και για τους όρους ανανέωσης.

Απαλλαγή
Όσο πιο μεγάλο είναι το ποσό συμμετοχής σας (σ.σ. η απαλλαγή), τόσο πιο μικρό είναι το ετήσιο κόστος. Σύμφωνα με τους παραπάνω παράγοντες, θεωρητικά, μία συμφέρουσα απαλλαγή είναι τα 1.500 ή 2.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, το ποσό των ασφαλίστρων καθίσταται δυσανάλογο αυτών, που πρέπει να πληρώσετε οι ίδιοι σε κάθε νοσηλεία. Ενδεικτικά, με την παραπάνω απαλλαγή, όριο κάλυψης για έξοδα νοσηλείας 600.000 ευρώ και εξωνοσοκομειακές δαπάνες έως 4.000 ευρώ, το ασφάλιστρο διαμορφώνεται στα περίπου 1.200 ευρώ/έτος ή 100 ευρώ/μήνα.

Τα επίμαχα συμβόλαια, μεταξύ άλλων, καλύπτουν:
• Νοσηλεία – μέχρι ενός ποσού κατ’ έτος – σε συμβεβλημένα νοσοκομεία.
• Συγκεκριμένη θέση (μονόκλινο ή δίκλινο).
• Χειρουργικές αμοιβές.
• Εισαγωγή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
• Διαγνωστικές εξετάσεις για καθορισμένο ποσό/έτος.
• Φάρμακα.
• Check up.