Τα οικογενειακά πακέτα ασφάλισης είναι από τα προϊόντα που προτείνουν συχνά οι ασφαλιστές ως έξυπνη λύση για την σύγχρονη οικογένεια καθώς προσφέρουν εκπτώσεις και έξτρα προνόμια.

Αυτό που επιτυγχάνουν τα οικογενειακά προγράμματα είναι να μειώνεται το κόστος των ασφαλίστρων και έτσι να οργανώνεται καλύτερα ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

Για παράδειγμα, ένα συμβόλαιο υγείας μπορεί να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας για μια τετραμελή οικογένεια (γονείς και δύο ανήλικα παιδιά) με κόστος 1,000 ευρώ ετησίως. Αν ασφαλιστεί κάθε μέλος της οικογένειας ξεχωριστά τα ασφάλιστρα μπορεί να ανέλθουν συνολικά σε 1,500 ευρώ ετησίως.

Ένα οικογενειακό πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει ξεχωριστά για κάθε μέλος της οικογένειας αλλά και συνδυαστικά με άλλα προγράμματα. Για παράδειγμα αν ο πατέρας έχει ομαδική ασφάλιση από την εργασία του, θα επιλέξει πρόγραμμα με απαλλαγή. Δείτε πώς θα λειτουργήσει ο συνδυασμός προς όφελός του.

Τα έξοδα καλύπτονται από το ομαδικό ασφαλιστήριο και τον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί ο ασφαλισμένος να κάνει χρήση της απαλλαγής και να πληρώσει από την τσέπη του.

Για παράδειγμα, ο ασφαλισμένος έχει ορίσει ως απαλλαγή ποσό της τάξης των 2000 ευρώ. Τα έξοδα νοσηλείας ανέρχονται συνολικά σε 10.000. Τα ομαδικά ασφαλιστήρια υγείας συνήθως καλύπτουν τα έξοδα κατά 80%-85%. Δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ομαδικό καταβάλλει τις 8.000 ευρώ ενώ ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει άλλα 500 ευρώ. Επομένως μέσω του ομαδικού και του δημόσιου φορέα έχει καλυφθεί το ποσό της απαλλαγής και η ασφαλιστική εταιρία στην οποία διατηρεί ο ασφαλισμένος οικογενειακό ασφαλιστήριο υγείας πληρώνει τα υπόλοιπα 1500 ευρώ, χωρίς να βάλει καθόλου ο ασφαλισμένος το χέρι στην τσέπη.

Πως ωφελούνται τα άλλα μέλη της οικογένειας από το οικογενειακό πακέτο;

Αν η μητέρα έχει στην σκέψη της μελλοντικό τοκετό, θα επιλέξει πρόγραμμα που δίνει επίδομα τοκετού. Για τα παιδιά που έχουν συχνά μικρά ατυχήματα και αδιαθεσίες, το πρόγραμμα που θα προτείνει ο ασφαλιστής θα πρέπει καλύπτει τα επείγοντα περιστατικά, απευθείας στις συμβεβλημένες κλινικές.