Μια πρόσφατη μελέτη Φινλανδών επιστημόνων υποστηρίζει ότι η περίοδος προς το τέλος της εμμηνόπαυσης σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα συμπτωμάτων κατάθλιψης, γεγονός που υποδεικνύει μια αρνητική διάσταση σε επίπεδο ψυχικής υγείας. Ωστόσο, ούτε η περίοδος της εμμηνόπαυσης συνδέθηκε με θετικές διαστάσεις ψυχικής υγείας σε γυναίκες ηλικίας από 47 έως 55 ετών.
Τα αποτελέσματα της εργασίας που δημοσιεύθηκε στο Menopause υποδεικνύουν, ακόμη, ότι τα υψηλά επίπεδα σωματικής άσκησης συνδέθηκαν με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, αυξημένη ικανοποίηση από τη ζωή και υψηλότερη θετική επιρροή στις γυναίκες που διανύουν την εμμηνόπαυση.
«Σύμφωνα με την έρευνά μας, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης από όσες βρίσκονταν πριν ή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Την ίδια στιγμή, ούτε καθεαυτή η εμμηνόπαυση σχετίστηκε με θετικά στοιχεία ψυχικής υγείας», αναφέρει ο διδακτορικός φοιτητής Dmitriy Bondarev από το Ερευνητικό Κέντρο Γεροντολογίας του Πανεπιστημίου του Jyväskylä, στη Φινλανδία.
Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση χωρίζεται σε τρία στάδια. Η προεμμηνόπαυση ξεκινά 5-10 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση με σταδιακή εμφάνιση ανωμαλιών στον εμμηνορρυσιακό κύκλο. Η περιεμμηνόπαυση είναι η περίοδος πριν την τελευταία έμμηνο ρύση, όταν η λειτουργία των ωαρίων εξασθενεί αισθητά. Παρόλα αυτά, η σύνδεση ανάμεσα στην εμμηνόπαυση και την ψυχολογική λειτουργία στις γυναίκες μέσης ηλικίας δεν έχει διερευνηθεί αρκετά.
Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι ανεξάρτητα από την κατάσταση της εμμηνόπαυσης, η σωματική άσκηση ήταν επωφελής για την ψυχική υγεία στις γυναίκες μέσης ηλικίας.
«Οι σωματικά δραστήριες γυναίκες είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, υψηλότερο βαθμό θετικής επιρροής και ήταν πιο ικανοποιημένες από τη ζωή σε σχέση με τις μη δραστήριες γυναίκες. Ως εκ τούτου, το να είναι μια γυναίκα σωματικά δραστήρια κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αρνητικών στοιχείων της περιόδου στην συμπτωματολογία της κατάθλιψης και στην ενσωμάτωση θετικής ψυχικής κατάστασης», εξηγεί ο Δρ. Bondarev.
Η παρούσα μελέτη είναι μέρος της μελέτης ERMA ( Estrogenic Regulation of Muscle Apoptosis), στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 1.000 γυναίκες ηλικίας 47-55 ετών που ζούσαν στο Jyväskylä της Φινλανδίας.
Διαβάστε επίσης
Εμμηνόπαυση: Το timing που ωφελεί όσες κάνουν ορμονοθεραπεία
Εξάψεις: Οι ασκήσεις που τις μειώνουν κατά 50%
Εμμηνόπαυση: Πόσο έτοιμες είστε για τις αλλαγές που έρχονται;