Αν είστε από εκείνους που βιώνουν συχνά πονοκεφάλους και παράλληλα περνούν πολύ χρόνο πάνω από την οθόνη του smartphone τους, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology Clinical Practice υποστηρίζει ότι μάλλον πρέπει να αφήνετε το κινητό σας στην άκρη, όποτε σας δίνεται η ευκαιρία.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συχνά το smartphone τους και έχουν πονοκεφάλους ή ημικρανίες τείνουν να λαμβάνουν περισσότερα φάρμακα από όσους έχουν μεν πονοκεφάλους, αλλά δεν έχουν smartphone.
Για τη μελέτη, η Δρ. Vibha και οι συνεργάτες της συνέλεξαν δεδομένα από 400 ανθρώπους με διάφορα είδη κεφαλαλγίας δηλαδή πονοκεφάλου. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τη χρήση που κάνουν στο smartphone τους, τους πονοκεφάλους και τη φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν. Συνολικά οι 206 από αυτούς χρησιμοποιούσαν smartphones.
Συγκριτικά με όσους δεν χρησιμοποιούσαν smartphones, εκείνοι που το έκαναν ήταν πιο πιθανό να παίρνουν παυσίπονα για πονοκεφάλους (81% και 96% αντίστοιχα), με τους χρήστες να λαμβάνουν οκτώ χάπια τον μήνα κατά μέσο όρο, τρία περισσότερα από εκείνους που δεν είχαν στην κατοχή τους τέτοια κινητά τηλέφωνα.
Επίσης, το 84% των χρηστών smartphone ανέφερε πως ανακουφιζόταν από τον πονοκέφαλο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους μη χρηστές ήταν 94%. Καμία διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων δεν παρατηρήθηκε στη συχνότητα των πονοκεφάλων, στη διάρκεια και την έντασή τους.
«Παρόλο που η αιτία του συσχετισμού μεταξύ των δύο δεν είναι σαφής, η μελέτη διαπιστώνει μία σύνδεση ανάμεσα στη χρήση smartphone στους ασθενείς με πονοκεφάλους στο πλαίσιο της αυξημένης λήψης φαρμάκων και της λιγότερης ανακούφισης από τα παυσίπονα», σημειώνει η επικεφαλής ερευνήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογία στο Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών All India, Δρ. Deepti Vibha.
Η μελέτη, βέβαια, δεν μπορεί να αποδείξει ότι το smartphone είναι αυτό που επιδεινώνει τον πονοκέφαλο, αλλά ότι αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει.
«Τα ευρήματα ενδεχομένως να παροτρύνουν κάποιους ανθρώπους ώστε να προσπαθήσουν να μειώσουν τη χρήση του smartphone τους, για πολλούς, όμως, αυτό μπορεί να είναι ανέφικτο, ακόμα κι αν υποφέρουν από πονοκεφάλους. Δεν αποκλείεται οι συσκευές να τροποποιηθούν ώστε να προσφέρουν την ίδια ευκολία χωρίς να προκαλούν προβλήματα όπως οι πονοκέφαλοι, ή ο πόνος στα μάτια ή τον αυχένα. Κανείς δεν ξέρει πότε και αν η τεχνολογία μπορεί να εξελιχθεί με ένα τρόπο ώστε τελικά τα smartphone να βελτιώνουν αυτά τα προβλήματα», συμπληρώνει η Δρ.Heidi Moawad, από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve University in Cleveland, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι η μελέτη είχε κάποιους περιορισμούς, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν οι ίδιοι τα δεδομένα, επομένως είναι πιθανό να υπήρξαν λάθη.