Ομάδα Γερμανών ερευνητών ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι σχεδίασε το πρώτο διαγνωστικό τεστ για τον νέο κοροναϊό που προκαλεί απανωτά κρούσματα πνευμονίας σε περιοχές της κεντρικής Κίνας.

Ο ιός ανιχνεύθηκε αρχικά στην πόλη Γιουχάν στα τέλη του 2019 και μέχρι σήμερα στην Κίνα έχει καταγραφεί ένας θάνατος και εκατοντάδες άτομα έχουν νοσηλευθεί. Επίσης, κρούσματα έχουν ήδη καταγραφεί στην Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία.

Σήμερα, ο Σωτήριος Τσιόδρας, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι «δεν υπάρχει ανησυχία στην Ελλάδα», καθώς η πιθανότητα μιας περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι μικρή και ο κίνδυνος για την Ευρώπη «χαμηλός».

Στη Γερμανία, επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Ιολογίας του Βερολίνου υπό τον Δρ. Christian Drosten, ανακοίνωσε ότι σχεδίασε ένα διαγνωστικό τεστ που επιτρέπει σε εργαστηριακό επίπεδο την ασφαλή διάγνωση του νέου κοροναϊού «σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Το τεστ θα καταστεί διαθέσιμο μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και οι δομές υγείας ανά τον κόσμο μπορούν να παραγγείλουν ένα μόριο στο γερμανικό εργαστήριο για να συγκρίνουν στη συνέχεια τα δείγματα των ασθενών και να εξάγουν τα αποτελέσματα.

«Ήδη έχουμε αρχίσει να δεχόμαστε παραγγελίες και να αποστέλλουμε το μόριο-πρότυπο για το τεστ», δήλωσε ο Δρ. Drosten στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα οι γιατροί υποβάλλουν τους ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα σε ένα πιο γενικό τεστ και εν συνεχεία προχωρούν σε αλληλούχιση του γενετικού υλικού. Ωστόσο αυτό απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και δημιουργεί αβεβαιότητα για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων όταν πρόκειται για μικρά εργαστήρια σε απομακρυσμένες περιοχές της αχανούς Κίνας.

Το τεστ που ανέπτυξε η ομάδα του Δρ. Drosten φαίνεται να λύνει αυτό το πρόβλημα, ενώ ο ίδιος που ήταν μεταξύ των ερευνητών που ανακάλυψαν το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (SARS) που έγινε αιτία θανάτου χιλιάδων ανθρώπων την περίοδο 2002-2003, σημειώνει ότι οι δύο ιοί μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους. «Τα εργαστήρια που έχουν δείγματα SARS στις αποθήκες τους μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να κάνουν ασφαλή διάγνωση του νέου κοροναϊού, εξοικονομώντας χρόνο μέχρι να παραλάβουν το νέο τεστ που σχεδιάσαμε», συμβουλεύει.