Οι μεσήλικοι και οι ηλικιωμένοι που ζουν σε γειτονιές με πράσινο έχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου από εκείνους που ζουν σε περιοχές με λιγότερο πράσινο.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα νέας μελέτης που έγινε από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) και δημοσιεύθηκε στο Environmental Pollution.
Η διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου γίνεται όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη τριών από τους πέντε παράγοντες που ακολουθούν:
– Κεντρική παχυσαρκία
– Υψηλά τριγλυκερίδια στο αίμα
– Χαμηλή HDL («καλή» χοληστερόλη)
– Υψηλή αρτηριακή πίεση
– Υψηλή γλυκόζη νηστείας.
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μείζον παράγοντας κινδύνου για μη μολυσματικές παθήσεις, όπως το έμφραγμα, ο διαβήτης ή το εγκεφαλικό επεισόδιο. Μέχρι σήμερα, πολλές μελέτες έχουν αναλύσει τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στο φυσικό περιβάλλον και μεμονωμένων χαρακτηριστικών του μεταβολικού συνδρόμου.
Στην παρούσα ισπανική μελέτη αξιολογήθηκαν στοιχεία για πάνω από 6.000 άτομα, 45-69 ετών στην αρχή της μελέτης, που είχαν λάβει μέρος στην έρευνα Whitehall II από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις τέσσερις φορές σε εύρος 14 ετών (1997-2013), που περιελάμβαναν αναλύσεις αίματος, μέτρηση αρτηριακής πίεσης και περιμέτρου μέσης. Το πράσινο της περιοχής κατοικίας καθορίστηκε βάσει εικόνων από δορυφόρο.
Από τη συνδυαστική ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι η επαφή με τη φύση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη συνολικά του μεταβολικού συνδρόμου καθώς και σε μεμονωμένα χαρακτηριστικά του όπως η αυξημένη περίμετρος της μέσης, τα αυξημένα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα ή η υπέρταση.
Οι υποκείμενοι μηχανισμοί «μπορεί να σχετίζονται με τις καλύτερες ευκαιρίες που παρέχουν οι γειτονιές με πολύ πράσινο για να αθληθεί κανείς καθώς και με τη μειωμένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση», εξηγεί η Carmen de Keijzer, ερευνήτρια στο ISGlobal και κύρια συγγραφέας της μελέτης.
Και προσθέτει ότι ο παρατηρούμενος συσχετισμός ήταν εντονότερος στις γυναίκες έναντι των ανδρών καθώς «οι γυναίκες τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο στην περιοχή που μένουν, γεγονός που εξηγεί και την διαφορά μεταξύ των δύο φύλων».
Άλλη μελέτη του ISGlobal που δημοσιεύθηκε πρόσφατα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι χώροι πρασίνου συντελούν και σε βραδύτερη γνωστική εξασθένηση των κατοίκων. Άλλα επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη είναι το λιγότερο άγχος, η μακροζωία και η συνολικά καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.