Η στοματική υγεία είναι καίριας σημασίας για τη συνολική υγεία μας σε κάθε ηλικία, αλλά σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatrics Society, παίζει σημαντικότερο ρόλο στην Τρίτη Ηλικία.
Πρόκειται για ανασκόπηση που αναδεικνύει τον ρόλο των πιθανών επιπλοκών της κακής στοματικής υγιεινής στα ηλικιωμένα άτομα και υπογραμμίζει τον ρόλο των επαγγελματιών υγείας στην προαγωγή της καλής στοματικής υγιεινής στον συγκεκριμένο πληθυσμό.
Στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικής Υγείας των ΗΠΑ δείχνουν ότι η συχνότητα των σφραγισμάτων είναι διπλάσιας στους ηλικιωμένους απ’ ότι στα νεότερα άτομα. Η συχνότητα της περιοδοντικής νόσου επίσης αυξάνει με την ηλικία. Έως και το 64% των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ έχουν περιοδοντίτιδα.
Η περιοδοντική νόσος έχει σχετιστεί με διάφορες παθήσεις όπως η καρδιαγγειακή νόσος και ο διαβήτης. Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αρθροπλαστική και αντικατάσταση καρδιακής βαλβίδας θεωρείται ότι πρέπει να τηρούν πολύ καλή στοματική υγιεινή.
Κι αυτό διότι έχει τεκμηριωθεί ότι η φθορά των δοντιών και των ούλων μπορεί να είναι απόρροια παρουσίας βακτηρίων στην στοματική κοιλότητα που όμως έχουν φτάσει εκεί μέσω της στοματικής κυκλοφορίας, συντελώντας έτσι σε λοιμώξεις σε σημεία του σώματος απομακρυσμένα από το στόμα.
«Το βούρτσισμα των δοντιών στα άτομα με κακή στοματική υγιεινή μπορεί να κάνει τα βακτήρια να περάσουν στην αιματική κυκλοφορία και αυτά να προκαλέσουν τελικά λοιμώξεις στις αρθρώσεις και την καρδιά», εξηγεί ο Δρ. Patrick Coll, καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ.
Χωρίς καλή στοματική υγεία, φθορίωση και τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι σε βλάβες στην στοματική κοιλότητα και επέκταση της λοίμωξης σε περιβάλλοντες ιστούς.
Η απώλεια δοντιού, για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μάσησης και κατ’ επέκταση σε υποσιτισμό. Μια χρόνια στοματική λοίμωξη είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή νόσο και μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση της λοίμωξης σε τεχνητές αρθρώσεις και ενδοκάρδια εμφυτεύματα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές κάποιες ομάδες ηλικιωμένων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων στοματικής υγείας, περιλαμβανομένων αυτών με διαβήτη, με άνοια και όσων γενικά χρήζουν μακροχρόνιας φροντίδας.
Οι ασθενεί με άνοια και ειδικά προχωρημένου σταδίου μπορεί να αμελούν την στοματική τους υγεία και να αρνούνται να πάνε στον οδοντίατρο.
Οδηγίες καλής στοματικής υγιεινής
Σύμφωνα με διεθνείς συστάσεις για την καλή υγεία της στοματικής κοιλότητας, θα πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μιας, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, για τουλάχιστον 2-3 λεπτά κάθε γνάθου. Μπορείτε όμως να βουρτσίζετε τα δόντια σας και μετά το μεσημεριανό γεύμα ή κάθε ενδιάμεσο γεύμα αρκεί να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την κατανάλωση όξινων τροφών και ποτών.
Μην ξεχνάτε να βουρτσίστε τη γλώσσα σας απαλά για να αφαιρέσετε τα βακτήρια και να διατηρήσετε την αναπνοή σας δροσερή.
Ολοκληρώστε τον καθαρισμό των δοντιών χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα για την απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών στα σημεία όπου δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα. Η χρήση οδοντικού νήματος συστήνεται μία φορά την ημέρα.
Τέλος, κάντε γραργάρες με στοματικό διάλυμα για να ξεπλύνετε το στόμα σας μετά το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος.