Οι γυναίκες που σε εφηβική ηλικία είχαν πάρει αντισυλληπτικά χάπια έχουν έως και τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανίας Κολομβίας στον Καναδά.
Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση που έκαναν στο Journal of Child Psychology and Psychiatry, ανέλυσαν στοιχεία για 1.236 γυναίκες που είχαν και δεν είχαν κάνει αντισύλληψη από του στόματος κατά την εφηβεία. Παρατήρησαν λοιπόν ότι όσες είχαν πάρει αντισυλληπτικά είχαν έως και τριπλάσιες πιθανότητες κατάθλιψης.
Αυτό ίσχυε ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες, όπως η ηλικία που έκαναν πρώτη φορά σεξ, πότε είχαν την πρώτη εμμηνορρυσία και αν έπαιρναν αντισυλληπτικά την περίοδο που έγινε η μελέτη.
Ο συχνότερα συνταγογραφούμενος συνδυασμός από του στόματος περιλαμβάνει οιστρογόνα και προγεστερόνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αλλαγή στα επίπεδα αυτών των δύο ορμονών του φύλου, και ειδικά της προγεστερόνης, επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την γνωστική λειτουργία και την επεξεργασία των συναισθημάτων.
«Η από του στόματος αντισύλληψη κατά την εφηβεία όπου ο εγκέφαλος ακόμα αναπτύσσεται, μπορεί να επηρεάσει μετέπειτα τη συμπεριφορά με μη αναστρέψιμο τρόπο», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Ενώ η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Δρ. Christine Anderl σημειώνει ότι «η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων στην εφηβεία μπορεί να έχει μια ισχυρή επίδραση στον κίνδυνο της γυναίκας να εκδηλώσει κατάθλιψη, ακόμα και χρόνια μετά την διακοπή της ορμονικής αντισύλληψης. Η εφηβεία είναι μαι σημαντική περίοδος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η χειραγώγηση των ορμονών του φύλου, ειδικά σε σημαντικές φάσεις της εγκεφαλικής ανάπτυξης, μπορεί να επηρεάσουν την μετέπειτα συμπεριφορά με τρόπο μη αναστρέψιμο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι διπλάσιος αριθμός γυναικών πάσχουν από ψυχικές παθήσεις συγκριτικά με τους άνδρες. Και αυτό έχει αποδοθεί εν μέρει στις ορμονικές διακυμάνσεις, κατά την περίοδο της κύησης, μετά τον τοκετό και κατά την εμμηνόπαυση.
«Ελπίζουμε τα τα ευρήματά μας να δώσουν το έναυσμα για περισσότερη έρευνα αλλά και για διάλογο ώστε να λαμβάνονται πάντα οι βέλτιστες αποφάσεις σε ότι αφορά την αντισύλληψη και την προστασία των γυναικών από μια ανεπιθύμητη κύηση και την κατάθλιψη», προσθέτει η Δρ. Frances Chen, μέλος της συντακτικής ομάδας.
Οι ερευνητές πάντως συνεχίζουν την έρευνα για να δουν πως οι ορμονικές αλλαγές κατά την εφηβική ηλικία επηρεάζει τα συναισθήματα των γυναικών, την κοινωνική αλληλεπίδρασή τους και την ψυχική τους υγεία. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτούν δείγμα κοριτσιών 13-15 ετών που θα λάβουν μέρος σε σειρά εργαστηριακών πειραμάτων, ενώ συλλέγουν και δείγματα σιέλου για την μέτρηση των επιπέδων των ορμονών των κοριτσιών σε εύρος τριετίας.