Τα άτομα που έχουν δέκα επιπλέον κιλά στο σώμα τους έχουν 17% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη. Και όσο περισσότερα τα περιττά κιλά τόσο μεγαλύτερη και η πιθανότητα της ψυχικής νόσου, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αάρχους και του νοσοκομείου της πόλης.

«Η μελέτη δείχνει επίσης ότι το σημείο συσσώρευσης του λίπους στο σώμα δεν επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης. Αυτό σημαίνει ότι οι ψυχολογικές συνέπειες του να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης της ψυχικής νόσου και τελικά δεν υπάρχει κάποιος βιολογικός συσχετισμός με το πλεονάζον λίπος στο σώμα. Αν ίσχυε το αντίθετο, θα είχαμε παρατηρήσει ότι η κεντρικού τύπου παχυσαρκία θα αύξανε περισσότερο τον κίνδυνο, καθώς από βιολογική άποψη θεωρείται η πλέον βλαπτική», εξηγεί ο Δρ. Søren Dinesen Østergaard, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Αάρχους.

Παλαιότερες μελέτες είχαν χρησιμοποιήσει κυρίως τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) για την μέτρηση της παχυσαρκίας. Αλλά ο Δρ. Østergaard εξηγεί ότι «ο ΔΜΣ δεν είναι ακριβής τρόπος αξιολόγησης της παχυσαρκίας και του πλεονάζοντος βάρους, αφού αθλητές υψηλών επιδόσεων με μεγάλη μυϊκή μάζα και χαμηλό σωματικό λίπος έχουν ΔΜΣ 25, που τους ταξινομεί στην κατηγορία των υπέρβαρων».

Έτσι στην μελέτη του, που δημοσιεύεται στο Translational Psychiatry, ο ερευνητής ανέλυσε στοιχεία από δύο μεγάλες βάσεις δεδομένων: την UK Biobank, που συσχετίζει γενετικές μεταλλάξεις και σωματομετρικά χαρακτηριστικά 330.000 ατόμων και την Psychiatric Genomics Consortium, που περιέχει πληροφορίες για τη σχέση γενετικών μεταλλάξεων και κατάθλιψης, για 135.000 άτομα με κατάθλιψη και 345.000 χωρίς.

«Εκτός από τις γνωστές σωματικές συνέπειες που έχει η παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος, προκύπτει και ένας καλά τεκμηριωμένος ψυχολογικός κίνδυνος, που θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Οι ψυχολογικές συνέπειες της παχυσαρκίας, όπως η χαμηλή αυτο-εκτίμηση και η κακή εικόνα για το σώμα, πυροδοτούν τον αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Και σαν κοινωνία δεν θα πρέπει να στιγματίζουμε τα παχύσαρκα άτομα αφού αυτό φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικής νόσου περαιτέρω», σχολιάζει ο Δρ. Østergaard.