Οι αυξημένες τιμές σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 και οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ) αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας (ΡΑ). Αυτό αναφέρει νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας (EULAR).

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 821 ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, με βάση την ηλικία, το φύλο και τον τόπο κατοικίας. Στην μελέτη καταγράφηκε η παρουσία ή απουσία συννοσηρότητας και η ηλικία εμφάνισής της για 77 περιπτώσεις. Η μέση ηλικία των μελετηθέντων ήταν τα 62 έτη και το 73% ήταν γυναίκες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα παρουσίασαν σημαντικά περισσότερες περιπτώσεις ΙΦΝΕ και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

«Ενώ είναι κοινό για τους ασθενείς να πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι ΙΦΝΕ και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 μπορεί να δημιουργεί προδιάθεση για εκδήλωση ρευματοειδούς αρθρίτιδας», δηλώνει η Δρ. Vanessa Kronzer, επικεφαλής της έρευνας.

Αν και ο αριθμός των συνοδών νοσημάτων ήταν ο ίδιος μεταξύ των ομάδων πριν από τη διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, την περίοδο μετά τη διάγνωση αναφέρθηκαν περισσότερες περιπτώσεις συννοσηρότητας στην ομάδα της ΡΑ, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Επιπρόσθετα, οι διαφορές των ομάδων ήταν σημαντικές για σοβαρές συννοσηρότητες. Ενδιαφέρουσες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν κυρίως στην ομάδα της ΡΑ με φλεβική θρομβοεμβολή και επιληψία, δείχνοντας πως ενδέχεται να υπάρχουν νέες συννοσηρότητες για ασθενείς με ΡΑ. Επίσης τα εμφράγματα ήταν πιο κοινά στην ομάδα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ενώ η υψηλή χοληστερόλη ήταν λιγότερο κοινή. Οι περιπτώσεις καρκίνου ήταν το ίδιο κοινές και στις δύο ομάδες.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά γιατί η κατανόηση του χρονοδιαγράμματος ανάπτυξης συννοσηρότητας σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα θα αυξήσει τις γνώσεις μας για την εξέλιξη της νόσου και θα βοηθήσει να εντοπίσουμε στόχους για βελτίωση των αποτελεσμάτων», δήλωσε ο καθηγητής Hans Bijlsma, πρόεδρος του EULAR.