Εκατομμύρια ηλικιωμένοι ανά τον κόσμο πάσχουν από μια μορφή άνοιας που λανθασμένα χαρακτηρίζεται ως νόσος Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Brain.

Η πάθηση LATE (μεταιχμιακή-κυρίαρχη σχετιζόμενη με την ηλικία TDP-43 εγκεφαλοπάθεια) έχει όμοια συμπτώματα με τη νόσο Αλτσχάιμερ αλλά είναι διακριτή πάθηση.

Η άνοια δεν είναι μια νόσος, αλλά περιλαμβάνει μια ομάδα συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τα προβλήματα μνήμης και σκέψης.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι άνοιας και η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη και η πιο καλά μελετημένη.

Αλλά η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι πάνω από το ένα τρίτο των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ, μπορεί τελικά να πάσχουν από LATE, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δύο αυτές μορφές άνοιας δεν μπορούν να συνυπάρχουν.

Η LATE σύμφωνα με τη διεθνή ερευνητική ομάδα αφορά στα άτομα άνω των 80 ετών, όπως έδειξαν οι αναλύσεις χιλιάδων πτωματικών εγκεφάλων. Ένας στους πέντε αποβιώσαντες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας είχε τελικά LATE και όχι νόσο Αλτσχάιμερ, γεγονός που σημαίνει ότι η επίπτωση της νέας αυτής μορφής άνοιας μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι πίστευαν μέχρι σήμερα οι ερευνητές.

Το χαρακτηριστικό της LATE είναι ότι τείνει να προκαλεί πιο βαθμιαία εξασθένηση της μνήμης. Κι επειδή προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο διαγνωστικό τεστ για την έγκαιρη διάγνωσή της, οι ενδείξεις της μπορεί τελικά να εντοπιστούν στον εγκέφαλο μόνον μετά θάνατον.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η LATE σχετίζεται με συσσώρευση της πρωτεΐνης TDP-43 στον εγκέφαλο, ενώ η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από συσσώρευση άλλων δύο πρωτεϊνών, του β-αμυλοειδούς και της Ταυ, στον εγκέφαλο.

Οι μέχρι σήμερα έρευνες για φαρμακευτικές αγωγές που θα μειώνουν τα επίπεδα των πρωτεϊνών που προκαλούν τη νόσο Αλτσχάιμερ δυστυχώς δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αλλά οι ελπίδες αναπτερώνονται με την διάκριση της LATE από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μάλιστα οι ερευνητές συνέταξαν και νέες κατευθυντήριες οδηγίες για να βοηθήσουν περαιτέρω στην ενημέρωση των επιστημόνων και να προαχθεί η μελέτη της LATE.

Ο βασικός συγγραφέας της επιστημονικής ομάδας, Δρ. Pete Nelson, από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, εξηγεί ότι «από πάντα υπήρχε η LATE αλλά ήμαστε οι πρώτοι που την εντοπίσαμε και την διακρίναμε από τις άλλες μορφές άνοιας. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι πασίγνωστη, καθώς είναι ένας τρόπος για να εκδηλώσει κανείς άνοια. Αλλά υπάρχουν πολλές διαφορετικές παθήσεις και η LATE είναι η συχνότερη εξ αυτών, συνεπώς είναι συναρπαστικό να ξεκινάμε να μελετάμε κάτι καινούριο με στόχο πάντα αποτελεσματικότερες θεραπείες».

Ο καθηγητής Robert Howard από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου σχολιάζει την μελέτη χαρακτηρίζοντάς την ως «την σημαντικότερη στον τομέα της άνοιας τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι κλινικές δοκιμές φαρμάκων κατά της νόσου Αλτσχάιμερ είναι λογικό να μην είναι αποτελεσματικές κατά της LATE και αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στον σχεδιασμό των μελετών στο άμεσο μέλλον».