Νέα μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της California, επιβεβαιώθηκε ότι οι ασθενείς που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή με στατίνες είχαν κατά 41% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου εντός του νοσοκομείου από την COVID-19. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο PLOS ONE.
Οι στατίνες χρησιμοποιούνται ευρέως για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, μπλοκάροντας τα ένζυμα στο ήπαρ που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση, η ερευνητική ομάδα εφάρμοσε τα ευρήματα από προηγούμενη μελέτη της σε μια μεγαλύτερη κοόρτη περισσότερων από 10.000 νοσηλευόμενων ασθενών στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν ανώνυμα ιατρικά αρχεία 10.541 ασθενών που εισήχθησαν σε 104 διαφορετικά νοσοκομεία με COVID-19 σε μια περίοδο εννέα μηνών, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.
«Από τα δεδομένα αυτά, πραγματοποιήσαμε πιο προηγμένη ανάλυση, προσπαθώντας να ελέγξουμε και για υπάρχουσες συννοσηρότητες, την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και ενδονοσοκομειακούς παράγοντες. Έτσι, καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε τα προηγούμενα ευρήματα ότι οι στατίνες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από τη λοίμωξη σε νοσηλευόμενους ασθενείς», αναφέρει η Lori Daniels, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια της ΜΕΘ του Καρδιαγγειακού Τμήματος του Πανεπιστημίου της California.
Η ίδια ανέφερε πως φαίνεται ότι το μεγαλύτερο όφελος αφορά στους ασθενείς με καλούς ιατρικούς λόγους για τη λήψη στατινών, όπως το ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων ή υψηλής αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η χρήση στατινών ή αντιϋπερτασικών φαρμάκων σχετίστηκε με 32% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου στους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 και ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων ή υπέρτασης.
Στη μελέτη αυτή, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές στατιστικής αντιστοίχισης για να συγκριθούν τα αποτελέσματα ασθενών που λάμβαναν στατίνες ή αντιϋπερτασικά φάρμακα με ασθενείς που δεν λάμβαναν σχετική φαρμακευτική αγωγή.
«Αντιστοιχήσαμε κάθε ασθενή με έναν ή περισσότερους, χρησιμοποιώντας την τοποθεσία του νοσοκομείου, τον μήνα εισαγωγής, την ηλικία, την εθνικότητα, το φύλο και μια λίστα από προϋπάρχουσες καταστάσεις, προκειμένου να φτιάξουμε δύο ομάδες όσο το δυνατόν πιο συγκρίσιμες», εξηγεί η Δρ. Karen Messer, καθηγήτρια βιοστατιστικής.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τα συγκεκριμένα φάρμακα, επειδή ο υποδοχέας ACE2 -ρυθμιστικός στόχος των στατινών– βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και το 2020 ανακαλύφθηκε ότι ο ιός SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί αρχικά τον ίδιο υποδοχέα για να εισβάλλει στα κύτταρα των πνευμόνων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι στατίνες και τα αντιϋπερτασικά φάρμακα σταθεροποιούν τις υποκείμενες παθήσεις για τις οποίες συνταγογραφούνται, αυξάνοντας τις πιθανότητες των ασθενών να αναρρώσουν από την COVID-19.
«Όπως και σε κάθε παρατηρητική μελέτη, δε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι συσχετισμοί που περιγράφουμε ανάμεσα στη χρήση στατινών και τη μειωμένη σοβαρότητα της λοίμωξης COVID-19 είναι οριστικοί αποκλειστικά λόγω των στατινών. Ωστόσο, βασιζόμενοι σε ισχυρά στοιχεία μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στην ουσιαστική μείωση του κινδύνου θανάτου ενός ασθενούς από την COVID-19. Ελπίζουμε ότι τα ερευνητικά μας ευρήματα θα αποτελέσουν κίνητρο ώστε οι ασθενείς να συνεχίσουν την αγωγή τους», καταλήγει η Δρ. Daniels.
Σημειώνεται ότι η αρχική μελέτη περιελάμβανε 170 ανώνυμα ιατρικά αρχεία από ασθενείς που νοσηλεύονταν. Οι ερευνητές, λοιπόν, είχαν διαπιστώσει ότι η χρήση στατινών πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο για την COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα μείωση πάνω από 50% στον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής λοίμωξης.
Διαβάστε επίσης
Καρκίνος: Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα που μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου
Τριγλυκερίδια: Τι να τρώτε για να τα ρίξετε χαμηλά
Κορωνοϊός: Το εμβόλιο που προφυλάσσει από σοβαρή νόσο – Δεν είναι κανένα από όσα σκεφτήκατε