Οι στατίνες δεν αρκούν για τους ασθενείς που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, ισχυρίζεται νέα μεγάλη μελέτη από το Κολέγιο Imperial του Λονδίνου.

Αντιθέτως, ο συνδυασμός τους με άλλα φάρμακα για τη μείωση των λιπιδίων στο αίμα μπορεί να δράσει αποτελεσματικότερα για την υγεία των ασθενών με υψηλή χοληστερόλη.

Τα ευρήματα της έρευνας DA VINCI που εξέτασε τα στοιχεία ασθενών από 18 χώρες της Ευρώπης, δημοσιεύονται στο Journal of Preventive Cardiology ενώ θα παρουσιαστούν στο ψηφιακό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για το 2020.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν 5.888 ασθενείς σε ιδιώτες γιατρούς ή νοσοκομεία για τη διαχείριση των καρδιαγγειακών νοσημάτων αναφορικά με τον τρόπο ζωής, ιστορικό καρδιαγγειακών περιστατικών (όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο) καθώς και τα μέτρα ρύθμισης των επιπέδων LDL (κακής) χοληστερόλης και της φαρμακευτικής αγωγής που λάμβαναν:

  • το 84% των ασθενών λάμβαναν αποκλειστικά στατίνες ως κύρια θεραπεία για τη μείωση των λιπιδίων
  • το ένα τέταρτο (28%) των ασθενών λάμβανε επιθετική θεραπεία με στατίνες
  • μόνο το 9% των ασθενών λάμβαναν εζετιμίμπη συνδυαστικά με ενδιάμεση θεραπεία με στατίνες
  • μόλις το 1% των ασθενών χρησιμοποίησαν αναστολείς του ενζύμου PCSK9 συνδυαστικά με στατίνες ή/και εζετιμίμπη.

Συνολικά, λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς πέτυχαν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης για το 2019 για μείωση κατά 50% των επιπέδων της LDL σε ασθενείς με πολύ υψηλό κίνδυνο, με ιδανικά επίπεδα κάτω από 1,4 mmol/L και επιπλέον:

  • μόλις το 22% των ασθενών με υφιστάμενη καρδιαγγειακή νόσο και επιθετική θεραπεία με στατίνες πέτυχαν τους στόχους
  • δύο τρίτα των ασθενών που λάμβαναν συνδυαστικά στατίνες με αναστολείς του ενζύμου PCSK9 σημείωσαν επιτυχία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη δυναμική των συνδυαστικών θεραπειών για την μεγαλύτερη μείωση της κακής χοληστερόλης και την αποσόβηση του κινδύνου για εκατομμύρια ασθενείς σε ολόκληρη την Ευρώπη, με μείωση των καρδιαγγειακών συμβάντων κατά 11% και της σχετιζόμενης θνησιμότητας κατά 5%.

Οι στατίνες δεν επαρκούν για τη μείωση της χοληστερόλης

Τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης στο αίμα αποτελούν βασικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Ενώ η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι σημαντικοί παράγοντες για τη μείωσή της, αρκετές ομάδες ασθενών όπως οι νοσούντες με διαβήτη, όσοι έχουν κληρονομική προδιάθεση ή ιστορικό εμφράγματος είτε εγκεφαλικού επεισοδίου διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο και χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης προτείνουν τις στατίνες ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τη μείωση της LDL χοληστερόλης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Kausik Ray, καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial και επικεφαλής της έρευνας, παρά τον σημαντικό ρόλο των παρεμβάσεων στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, η φαρμακευτική αγωγή παραμένει βασικό όπλο για την μείωση της χοληστερόλης και οι στατίνες δεν φαίνεται να επαρκούν, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της πλειονότητας των ασθενών που πόρρω απέχουν από τις τιμές χοληστερόλης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία. «Μόνο ένας στους πέντε ασθενείς υψηλού κινδύνου επιτυγχάνει τους προτεινόμενους στόχους για το 2019 και για να βελτιωθεί αυτό θα χρειαστεί η λήψη συνδυαστικής θεραπείας με περισσότερα από ένα φάρμακα».

Σήμερα, στην αγορά διατίθενται ποικιλία φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης, τα οποία δρουν σε διαφορετικά στοιχεία του μεταβολισμού της χοληστερόλης του σώματος. Εναλλακτικές θεραπείες, όπως αγωγή με εζετιμίμπη, το βεμπεδοϊκό οξύ ή οι αναστολείς του ενζύμου PCSK9, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με στατίνες για περαιτέρω μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης. Εντούτοις, «επί του παρόντος» σημειώνει ο Δρ. Ray «λιγότερο από το 10% των ασθενών της ομάδας υψηλού κινδύνου στην Ευρώπη λαμβάνουν κάποια μορφή συνδυαστικής θεραπείας, 9% με εζετιμίμπη και 1% με αναστολείς του ενζύμου PCSK9».

Διαβάστε επίσης:

Σακχαρώδης διαβήτης: Οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο

Οι στατίνες «κουράζουν» το ήπαρ και θέλουν κόψιμο – Και άλλοι 9 μύθοι για την χοληστερόλη

Παίρνω στατίνες αλλά δεν πέφτει η χοληστερόλη. Τι κάνω λάθος;