Η έρευνα του Πανεπιστημίου Huddersfield  έδειξε ότι οι έγκυες γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θνησιγένειας με το να κοιμούνται στο πλάι και όχι ανάσκελα.

Τα συμπεράσματα της νέας μελέτης, δημοσιεύθηκαν στο The Lancet’s EClinicalMedicine και αναμένεται να ενσωματωθούν στις οδηγίες συμβουλευτικής φροντίδας για τις έγκυες γυναίκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS) με απώτερο στόχο τη μείωση των θνησιγενών γεννήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο – που ανέρχονται σε εννέα την ημέρα ή σε μία ανά 225 γεννήσεις.

Η Δρ Tomasina Stacey είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαιευτικής Πρακτικής στο Πανεπιστήμιο Huddersfield. Πραγματοποίησε τη διδακτορική της έρευνα, ενώ βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο του Auckland στη Νέα Ζηλανδία, διερευνώντας αν η στάση του ύπνου αποτελούσε παράγοντα θνησιγένειας.
Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μικρό ποσοστό των εγκύων γυναικών που κοιμούνται ανάσκελα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θνησιγένειας, επειδή το βάρος της μήτρας μπορεί να μειώσει την κυκλοφορία του αίματος στο μωρό.

Τα ευρήματα αυτής της αρχικής διερευνητικής μελέτης περιγράφηκαν σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal. Επρόκειτο για την πρώτη μελέτη αναφορικά με τις πρακτικές ύπνου της μητέρας ως παράγοντα κινδύνου θνησιγένειας. Η αρχική μελέτη οδήγησε σε περαιτέρω έρευνα, με αποκορύφωμα ένα μεγάλης κλίμακας διεθνές πρόγραμμα που συγκέντρωσε στοιχεία από τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Η μελέτη αυτή περιελάμβανε 851 μητέρες που είχαν χάσει το μωρό τους στον τοκετό και 2.257 έγκυες γυναίκες και τελικά οδήγησε στο τρέχον άρθρο διαθέσιμο στο EClinicalMedicine, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet.

Το κύριο συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι το να κοιμάται η έγκυος ανάσκελα μετά τις 28 εβδομάδες κύησης αυξάνει τον κίνδυνο θνησιγένειας κατά 2,6 φορές. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από τους άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για τη θνησιμότητα από τον τοκετό.

Τα ευρήματα της Δρ. Stacey σχετικά με τη θέση του ύπνου στην εγκυμοσύνη έχουν πλέον ενσωματωθεί στις συμβουλές του NHS προς τις έγκυες γυναίκες στο πλαίσιο των οδηγιών Saving Babies ‘Life – που εκδόθηκαν ως μέρος ενός προγράμματος με σκοπό τη μείωση στο ήμισυ των ποσοστών θνησιγένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες για τις γυναίκες μετά τις 28 εβδομάδες κύησης είναι πιο ασφαλές να κοιμούνται στο πλάι από ό, τι ανάσκελα. Ακόμη, αν μια έγκυος αποκοιμηθεί ανάσκελα δεν πρέπει να ανησυχεί αλλά όταν ξυπνήσει να γυρίσει στο πλάι.