Ο καθηγητής Andreas Lopata από το Ινστιτούτο Τροπικής Υγείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου James Cook της Αυστραλίας συμμετείχε στην έρευνα που εξέτασε 642 ανθρώπους οι οποίοι εργάζονταν σε μονάδα επεξεργασίας ψαριών σε ένα μικρό χωριό της Νοτίου Αφρικής.
«Περίπου 334 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν άσθμα και περίπου 250.000 πεθαίνουν από άσθμα κάθε χρόνο. Στην Αυστραλια ο ένας στους εννιά ανθρώπους έχει άσθμα (2,7 εκατομμύρια) και μεταξύ των Αβορίγινων το ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο» επισημαίνει ο καθηγητής Lopata.
«Ο επιπολασμός του άσθματος έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία τριάντα χρόνια και σχεδόν οι μισοί ασθενείς δεν επωφελούνται από τη διαθέσιμη φαρμακευτική αγωγή. Επομένως το ενδιαφέρον για μη φαρμακευτικές λύσεις διαρκώς αυξάνεται» επισημαίνει ο Δρ. Lopata.
Ευρέως διαδεδομένη είναι η θεωρία ότι η σημαντική αλλαγή στον τρόπο διατροφής παγκοσμίως βρίσκεται στη βάση της ανοδικής πορείας της ασθένειας σύμφωνα με τον Αυστραλό καθηγητή.
«Υπάρχει μια αυξανόμενη κατανάλωση των ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA) που βρίσκονται στα φυτικά έλαια και μια μείωση στην κατανάλωση των ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων πηγές των οποίων είναι κυρίως τα ιχθυέλαια. Δυστυχώς υπάρχει μια παγκόσμια μετατόπιση από την κατανάλωση φρέσκων ψαριών στην κατανάλωση γρήγορου και πρόχειρου φαγητού» εξηγεί ο καθηγητής Lopata.
Το ψαροχώρι επιλέχθηκε για την έρευνα σύμφωνα με τον Δρ. Lopata επειδή ο πληθυσμός του χαρακτηρίζεται από υψηλή αυξημένη κατανάλωση ψαριών, ενώ το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο του πληθυσμού διασφαλίζει ότι η κύρια πηγή των ω-3 είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά και όχι τα συμπληρώματα διατροφής.
«Διαπιστώσαμε ότι συγκεκριμένοι τύποι ω-3 από τα ιχθυέλαια συσχετίζονταν με μια σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης άσθματος ή ασθματικών συμπτωμάτων κατά εώς και 62% ενώ η υψηλή πρόσληψη ω-6 από τα φυτικά έλαια συσχετίστηκε με έναν αυξημένο κίνδυνο έως και κατά 67%» εξήγησε ο ερευνητής καθηγητής.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι παράγοντες της μόλυνσης των ψαριών με βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και πάλι τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών και θαλασσινών είναι πολύ περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους.
Κατέληξε δε ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να τεκμηριωθεί ο ευεργετικός ρόλος των ω-3 στην προστασία του οργανισμού από το άσθμα και ο επιβαρυντικός ρόλος των ω-6 μέσω του μηχανισμού πρόκλησης φλεγμονής στον οργανισμό.