Μια εκτενής μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι η παχυσαρκία μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των κοινοτήτων, σαν μια «κοινωνική μόλυνση».

Για να καταλήξουν στο ιδιαίτερο αυτό συμπέρασμα, οι ερευνητές μελέτησαν 1.314 γονείς και 1.111 παιδιά από οικογένειες σε 38 στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ, διαπιστώνοντας ότι αν κάποιος μετακομίσει σε μια περιοχή με υψηλό ποσοστό παχυσαρκίας, αυξάνει τον κίνδυνο να γίνει κι ο ίδιος παχύσαρκος.

Πιο αναλυτικά, η Δρ. Ashlesha Datar και οι συνεργάτες της παρατήρησαν ότι για κάθε ποσοστιαία αύξηση της παχυσαρκίας στον τοπικό πληθυσμό, οι πιθανότητες ότι ένας έφηβος από μια στρατιωτική οικογένεια θα γινόταν υπέρβαρος ή παχύσαρκος αυξάνονταν κατά 4% έως 6%, ενώ οι πιθανότητες στην περίπτωση του γονέα αυξάνονταν κατά 5%.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις στρατιωτικές βάσεις οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη βρίσκονταν σε κομητείες των ΗΠΑ με υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, που κυμαίνονταν από 21% έως 38%. Οι ερευνητές παρατήρησαν, επίσης, ότι όσο περισσότερο ζούσαν οι οικογένειες σε τέτοιες περιοχές, τόσο πιο πιθανό ήταν να αυξηθεί το βάρος τους.

Η Δρ. Datar δήλωσε σχετικά: «Η ‘κοινωνική μόλυνση’ στην παχυσαρκία σημαίνει ότι αν περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας είναι παχύσαρκοι, τότε αυτό μπορεί να αυξήσει τις δικές μας πιθανότητες να γίνουμε παχύσαρκοι. Υποσυνείδητα, επηρεαζόμαστε από αυτό που κάνουν οι άνθρωποι γύρω μας».

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και περιβαλλοντικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν το ποσοστό παχυσαρκίας στην εκάστοτε περιοχή, όπως το αν διέθετε λίγα γυμναστήρια και πολλά εστιατόρια γρήγορου φαγητού.

Τελικά, αν και η έρευνα παρουσιάζει μια ικανή επιχειρηματολογία σχετικά με την απόδοση της παχυσαρκίας σε κοινωνικούς παράγοντες, οι μεμονωμένες πιθανότητες ακόμα είναι πολλές.

Μια πιθανότητα μπορεί να είναι ότι τα άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα και υπόβαθρο τείνουν να κατοικούν σε παρόμοιες περιοχές. Μια δεύτερη πιθανότητα μπορεί να είναι ότι όλοι οι άνθρωποι επηρεάζονται από το κοινό περιβάλλον, όπως οι ευκαιρίες για άσκηση και υγιεινή διατροφή. Μια τρίτη πιθανότητα ίσως να είναι ότι η παχυσαρκία μεταδίδεται μέσω της κοινωνικής επιρροής.

Τα συμπεράσματα εξακολουθούν να μην είναι σαφή, γι’αυτό και η εξήγηση της συσχέτισης μεταξύ της κοινωνικής επιρροής και της παχυσαρκίας παραμένει μια πρόκληση για τους επιστήμονες.