Μία νέα φαρμακευτική αγωγή για τους ανθρώπους που έχουν υψηλή χοληστερόλη και ο οργανισμός τους έχει αναπτύξει υψηλή αντοχή έναντι των στατινών δοκιμάστηκε σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine.

Οι ερευνητές της Σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο με επικεφαλής της έρευνας τον Δρ. Brian Ference μελέτησαν σχεδόν 655.000 ανθρώπους όπου εντόπισαν πως τα επίπεδα των ενζύμων ACL και HMGCR συνδέονταν με παρόμοια μοτίβα με τα επίπεδα της LDL (κακής χοληστερόλης) τα οποία έχουν παρόμοιες επιδράσεις στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον οι άνθρωποι που φέρουν γενετικές παραλλαγές οι οποίες αναστέλλουν τα ένζυμα ACL, έχουν χαμηλότερα επίπεδα LDL (κακής χοληστερόλης) και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Βασιζόμενοι σε αυτό οι ερευνητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν πόσο ένα φάρμακο το οποίο μπλοκάρει το ένζυμο ACL θα επηρεάσει και θα μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης σε ένα μέσο άνθρωπο.

Το φάρμακο το οποίο ήταν το μπεμπεδοϊκό οξύ αποτελεί μια μη στατίνη που αναστέλλει την ενδοηπατική σύνθεση χοληστερόλης δρώντας σε διαφορετικό μεταβολικό μονοπάτι από εκείνο των στατινών.

Mοιράστηκε σε 1.488 ανθρώπους με υψηλή κακή χοληστερόλη παρότι βρίσκονταν επίσης σε υψηλής έντασης θεραπεία με στατίνες, ενώ σε ακόμα 742 ασθενείς δόθηκε φάρμακο placebo.

Μετά από ένα χρόνο οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα επίπεδα LDL σε όσους λάμβαναν μπεμπεδοϊκό οξύ είχαν μειωθεί κατά 18%. Η θεραπεία αυτή παρουσίασε όμως και παρενέργειες με σοβαρότερη την ουρική αρθρίδα (ποδάγρα) η οποία ανάγκασε 18 ασθενείς να εγκαταλείψουν τη δοκιμή, συγκριτικά με μόλις τρεις ασθενείς που λάμβαναν ψευδοφάρμακο (placebo).

Η ουρική αρθρίτιδα παρουσιάζεται όταν τα επίπεδα ουρικού οξέος αυξάνονται στο αίμα, με τα νεφρά να αδυνατούν να απεκκρίνουν τα επιζήμια υποπροϊόντα. Τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος δημιουργούν κρυστάλλους στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονών και αρθρίτιδας.

«Η προσθήκη μπεμπεδοϊκού οξέος στην αγωγή με στατίνες δείχνει μία μεγαλύτερη μείωση LDL (κακής χοληστερόλης) συγκριτικά με το τι θα αναμενόταν αν ο ασθενής λάμβανε μόνο αυξημένη δόση θεραπείας με στατίνες», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Brian Ference.

«Το μπεμπεδοϊκό οξύ δεν φαίνεται να ξεπερνά την εζετιμίμπη, μία ουσία η οποία είναι ήδη στην αγορά και σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες μειώνει επίσης την LDL (κακή χοληστερόλη) κατά 18-20%», δηλώνει ο Δρ. Robert Eckel και προσθέτει πως μία μελέτη στην οποία συνδυάστηκαν εζετιμίμπη και και μπεμπεδοϊκό οξύ μείωσαν την LDL (κακή χοληστερόλη) κατά 28%.

«Στη ρύθμιση των ασθενών με μεγάλο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω υψηλής χοληστερόλης οι οποίοι λαμβάνουν την μέγιστη δόση στατινών, επιπλέον φάρμακα μείωσης λιπιδίων θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων όπως βλέπουμε με τους αναστολείς PCSK9», δήλωσε ο Δρ. Holmes.