Τις κύριες δερματολογικές εκδηλώσεις που μπορεί να επιμείνουν τουλάχιστον για δύο μήνες ή και περισσότερο σε αναρρώσαντες από την οξεία φάση της νόσου COVID-19 καταγράφει νέα ανάλυση ερευνητών του Γενικού Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 29ου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές είχαν δημιουργήσει από τον Απρίλιο του 2020 ένα διεθνές μητρώο για το σύνολο των δερματολογικών εκδηλώσεων που σχετίζονται με τη λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό. Το εγχείρημα έλαβε χώρα με τη συνεργασία της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματολογίας και τη Διεθνή Ένωση Δερματολογικών Εταιρειών.

Κλινικοί ιατροί κλήθηκαν τον Ιούνιο και τον Αύγουστο να ενημερώσουν το μητρώο με τα νέα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων και τη χρονική διάρκεια των δερματολογικών συμπτωμάτων των νοσούντων, και εν συνεχεία οι ερευνητές προχώρησαν στην ανάλυση σχεδόν 1.000 περιπτώσεων ασθενών με δερματικές εκδηλώσεις της COVID-19.

Μεταξύ συνολικά 224 ύποπτων περιστατικών κορωνοϊού και 90 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της COVID-19 από 39 χώρες, η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων ήταν 12 ημέρες.

Δερματολογικές εκδηλώσεις που αφορούσαν σε εξάνθημα και εξάρσεις κνησμού είχαν μέση διάρκεια επτά και τεσσάρων ημερών, αντίστοιχα, σε ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη COVID-19, ενώ η μέγιστη διάρκεια ήταν 28 ημέρες.

Βλατιδο-λεπιδώδη εξανθήματα, που εμφανίζονται ως φολιδωτές κηλίδες και πλάκες, διήρκεσαν κατά μέσο όρο 20 ημέρες στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, με μία καταγεγραμμένη περίπτωση να κρατά έως και 70 ημέρες.

Τα λεγόμενα «δάκτυλα COVID», δηλαδή η ερυθρότητα και το πρήξιμο στα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών, είναι μία αντίδραση που διήρκησε κατά μέσο όρο 15 ημέρες στα ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού και δέκα ημέρες στις εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Σε έξι ασθενείς το συγκεκριμένο σύμπτωμα κράτησε τουλάχιστον 60 ημέρες, ενώ υπήρξαν και δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στις οποίες τα «δάχτυλα» COVID διήρκεσαν περισσότερο από 130 ημέρες.

«Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ένα υποσύνολο ασθενών με μακροχρόνια δερματικά συμπτώματα της COVID-19, ιδίως τα ‘δάχτυλα COVID’, τα οποία δεν είχαν καταγραφεί εκτενώς μέχρι πρότινος, και προσθέτουν στις γνώσεις σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της νόσου σε διαφορετικά οργανικά συστήματα» επισημαίνει η ανώτατη συγγραφέας της μελέτης Esther Freeman, επικεφαλής του Global Health Dermatology του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης.

«Ενθαρρύνουμε τους κλινικούς γιατρούς που φροντίζουν ασθενείς με COVID-19 να ρωτούν σχετικά και να αξιολογούν τυχόν δερματικά συμπτώματα» επισημαίνει η ίδια.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Και τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι ένδειξη Covid

Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο Νο1 τρόπος μετάδοσης – Οι δυο κινήσεις που προστατεύουν

Κορωνοϊός: Τα δύο ανησυχητικά συμπτώματα που εμφανίζουν συχνότερα οι νέοι ασθενείς