Από τις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου ή από μελάνωμα, εκείνες που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της χοληστερόλης ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο, σύμφωνα με μία ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Clinical Pharmacology.
Η ανάλυση περιελάμβανε 20.046, 11.719 και 6.430 γυναίκες στην Αυστραλία οι οποίες είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και μελάνωμα αντίστοιχα από το 2003 έως και το 2013. Οι ασθενείς είχαν λάβει συνταγογράφηση για φάρμακα κατά της χοληστερόλης, όπως οι στατίνες, πριν τη διάγνωσή τους με καρκίνο.
Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα, όσο μεγαλύτερη ήταν η συνέπεια με την οποία οι γυναίκες λάμβαναν τις φαρμακευτικές τους αγωγές κατά το έτος μετά τη διάγνωση του καρκίνου, τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα να πεθάνουν από την ασθένεια. Το εύρημα αυτό υποδεικνύει ότι τα φάρμακα ενδεχομένως να έχουν επιδράσεις κατά των καρκινικών όγκων.
«Εάν αυτή η αντίστροφη σχέση προσκόλλησης-απόκρισης επιβεβαιωθεί, οι φαρμακευτικές αγωγές μείωσης της χοληστερόλης –με προεξάρχουσες τις στατίνες– μπορούν να επαναστοχευθούν και να χρησιμοποιηθούν ως επικουρική θεραπεία για τη βελτίωση της πρόγνωσης του καρκίνου», επισημαίνει σχετικά ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Jia-Li Feng, BMed, MMed, PhD από το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο QIMR Berghofer.
Διαβάστε επίσης
Καρκίνος Μαστού: Αυτό είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά και δωρεάν «φάρμακα»
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η διατροφή που μειώνει έως και 52% τον κίνδυνο
Μελάνωμα: Μισό εκατομμύριο κρούσματα το 2040 υπολογίζουν οι ειδικοί