Χρησιμοποιώντας γονιδιακή ανάλυση, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Georgia, στις ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο Microbial Biotechnology, βρήκαν έναν ισχυρό συσχετισμό ανάμεσα στην αντίσταση στα αντιβιοτικά και τη ρύπανση του περιβάλλοντος από βαρέα μέταλλα.
Όπως δείχνουν τα ευρήματα του Jesse C. Thomas IV, τα εδάφη που εξετάστηκαν και είχαν μολυνθεί με βαρέα μέταλλα, είχαν υψηλότερο επίπεδο συγκεκριμένων βακτηριακών ξενιστών που συνοδεύονταν από γονίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Στους ξενιστές περιλαμβάνονταν τα Acidobacteriaoceae, Bradyrhizobium και Streptomyces, βακτήρια με γονίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά (ARG) της βανκομυκίνης,της βακιτρακίνης και της πολυμυξίνης, τρία φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων.
Τα βακτήρια είχαν επίσης ένα γονίδιο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά (ARG) για πολλαπλή αντίσταση, γονίδιο που αποτελεί στοιχείο ισχυρής άμυνας για την αντίσταση στα βαρέα μέταλλα καθώς και στα αντιβιοτικά.
Όταν αυτά τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά γονίδια βρίσκονταν στο έδαφος, εντοπίζονταν και γονίδια με αντίσταση στο μέταλλο (MRG), και μάλιστα σε διάφορα είδη μετάλλων όπως το αρσενικό, ο χαλκός, το κάδμιο και ο ψευδάργυρος.
Όπως είναι γνωστό, με την πάροδο του χρόνου οι μικροοργανισμοί αναπτύσσουν νέες στρατηγικές και αντίμετρα για να προστατευθούν. «Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στο περιβάλλον επιφέρει πρόσθετη πίεση επιλογής στους μικροοργανισμούς, επιταχύνοντας την ικανότητά τους να αντιστέκονται σε πολλαπλές κατηγορίες αντιβιοτικών. Δεν είναι, όμως, μόνο τα αντιβιοτικά η μοναδική πηγή πίεσης επιλογής. Πολλά βακτήρια φέρουν γονίδια που δουλεύουν ταυτόχρονα σε πολλαπλές ενώσεις τοξικές για τα κύτταρα και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και τα μέταλλα», εξηγεί ο Δρ. Thomas.
Το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες προκειμένου να προσδιοριστεί αν τα ανθεκτικά στα μέταλλα γονίδια αποκρίνονται στα βακτήρια όπως τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά γονίδια.
Διαβάστε επίσης
«Έξυπνος» επίδεσμος αλλάζει χρώμα όταν εντοπίζει λοιμώξεις
Οι γλάροι μεταφέρουν υπερανθεκτικά βακτήρια
«Ηλεκτρονική μύτη» ξεχωρίζει τις βακτηριακές από τις ιογενείς λοιμώξεις σε 5′