Στη δέσμευση για «σημαντική μείωση» της χρήσης πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης κατέληξαν 170 χώρες μετά από πέντε ημέρες συζητήσεων στη διάρκεια της διάσκεψης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) στο Ναϊρόμπι.

Στα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης ανήκουν οι πλαστικές σακούλες, μαχαιροπήρουνα και ποτήρια, που αποτελούν μεγάλο μέρος των οκτώ εκατομμυρίων τόνων πλαστικού που καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς.

Η αρχική πρόταση έθετε ως χρονικό στόχο της δέσμευσης το 2025 κάτι που προσέκρουσε στις αντιδράσεις πολλών κρατών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.

Περισσότεροι από 4.700 αντιπρόσωποι –ανάμεσά τους υπουργοί Περιβάλλοντος, επιστήμονες και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου—συμμετείχαν στη διάσκεψη του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Μεταξύ των αποφάσεων που υπογράφηκαν είναι και μία για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων.

Πάντως δεν είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι στην τελική ανακοίνωση της διάσκεψης η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, αναφέρεται μόλις δύο φορές, ενώ τα ορυκτά καύσιμα, που ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για την κλιματική αλλαγή, δεν αναφέρονται.