Το Κέντρο Ιατρικής Ακριβείας με έδρα το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας ηγήθηκε μίας μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Eclinical Medicine και συνδέει το βαρύ κάπνισμα με 28 διαφορετικές καταστάσεις υγείας, αποκαλύπτοντας 17πλάσια αύξηση στα περιστατικά εμφυσήματος, 8πλάσια αύξηση στην αθηροσκλήρωση και 6,5 φορές περισσότερα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν νοσοκομειακά δεδομένα και στατιστικά θνησιμότητας από περισσότερους από 152.483 καπνιστές στη βρετανική Βιοτράπεζα για να εξετάσουν κατά πόσο το βαρύ κάπνισμα επηρεάζει τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια και καθηγήτρια Elina Hypponen, ο κίνδυνος αναπνευστικών παθήσεων, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων αυξανόταν με κάθε τσιγάρο την ημέρα.

Οι συσχετισμοί ανάμεσα στο βαρύ κάπνισμα και το εμφύσημα, τις καρδιακές παθήσεις, την πνευμονία και τους καρκίνους του αναπνευστικού συστήματος ήταν ιδιαίτερα υψηλοί, ωστόσο οι ερευνητές βρήκαν επίσης συσχετισμούς με πολλές άλλες αναπνευστικές παθήσεις, με νεφρική ανεπάρκεια, σηψαιμία, οφθαλμικές διαταραχές και με επιπλοκές από χειρουργική επέμβαση ή ιατρικές διαδικασίες.

«Το κάπνισμα αποτελεί την πρώτη αποφευκτέα αιτία θανάτου παγκοσμίως και οι καπνιστές συνήθως πεθαίνουν 10 χρόνια νωρίτερα από όσους δεν καπνίζουν. Παρά την πτώση στον αριθμό των καπνιστών σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια, ένα ποσοστό που εκτιμάται στο 20% του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω συνεχίζει να καπνίζει», επισημαίνει η καθηγήτρια Hypponen.

Στη μελέτη δεν εντοπίστηκαν διάφορες συνέπειες του καπνίσματος, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς συμπεριλήφθηκαν μόνο περιστατικά που ξεπερνούσαν τα 200 σε κάθε περίπτωση υγείας.

«Εξετάσαμε μόνο το κατά πόσο το βαρύ κάπνισμα επηρεάζει περαιτέρω τους κινδύνους παθήσεων σε μια ομάδα ανθρώπων που είναι τουλάχιστον πρώην καπνιστές. Επομένως σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, οι επιπτώσεις υγείας τείνουν να είναι ακόμα πιο αξιοσημείωτες. Άλλοι παράγοντες, όπως το πότε ξεκινάει κάποιος το κάπνισμα ή πόσο είναι το χρονικό διάστημα που καπνίζει επίσης επηρεάζει τις επιπτώσεις που επιφέρει το κάπνισμα στην υγεία», σημειώνει σχετικά η Δρ. Hypponen και καταλήγει:

«Τα τελευταία 20 χρόνια, η αναλογία των ανθρώπων που καπνίζουν τουλάχιστον ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα έχει μειωθεί σε χώρες όπως η Αμερική και η Αυστραλία, ενώ έχουν αυξηθεί εκείνοι που καπνίζουν λιγότερα από 10. Παρόλο που αυτό υποδεικνύει μία πρόοδο, η μελέτη μας δείχνει ότι κάθε επιπλέον τσιγάρο μετράει, αυξάνοντας σημαντικά τους κινδύνους καρκίνου, αναπνευστικών, κυκλοφορικών και άλλων παθήσεων».

Διαβάστε επίσης

Δεν φαντάζεστε πόσες αποτυχημένες προσπάθειες μετρούν όσοι προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο

Αναπνευστικές λοιμώξεις: Το Νο1 στοιχείο που θωρακίζει τους πνεύμονες

Κορωνοϊός: Η συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου