Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μια μόλυνση που επηρεάζει περισσότερο από το 20% των γυναικών παγκοσμίως. Προκαλείται από μεταβολή στη φυσική ισορροπία του μικροβιώματος του κόλπου και οδηγεί σε ανεπιθύμητες παρενέργειες στην εγκυμοσύνη, καθώς και σε μεγαλύτερη ευαισθησία σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ο ιός HIV, ο ιός του έρπητα, τα χλαμύδια ή η γονόρροια. Και παρόλο που προηγούμενες μελέτες υποστηρίζουν σθεναρά ότι τα μικροβιώματα των συντρόφων μπορεί να «ανταλλάσσεται» στην βακτηριακή κολπίτιδα, το ερώτημα για το αν το μικροβίωμα του πέους είναι η πηγή της έναρξης της λοίμωξης  στις γυναίκες παραμένει.

Για να απαντήσουν, λοιπόν, σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Illinois συνέκριναν το μικροβίωμα ζευγαριών πριν και μετά την εμφάνιση της βακτηριακής κολπίτιδας. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, δείχνουν ότι το μικροβίωμα του άνδρα παίζει ρόλο στην έναρξη της βακτηριακής κολπίτιδας και ότι τα σχετικά με αυτή βακτήρια που υπάρχουν στο μικροβίωμα του πέους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ακριβή πρόβλεψη περιστατικών βακτηριακής κολπίτιδας σε μία γυναίκα.

«Η αντιβιοτική θεραπεία για την βακτηριακή κολπίτιδα έχει περιορισμένη μακροπρόθεσμη επιτυχία, με έως και 50% των γυναικών να επανεμφανίζει το πρόβλημα εντός έξι μηνών, γι’αυτό και χρειαζόμαστε πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία. Η θεραπεία του άνδρα σεξουαλικού συντρόφου ίσως να αποτελεί μια νέα στρατηγική», αναφέρει η Δρ. Supriya D. Mehta, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Illinois at Chicago και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Για να αξιολογήσει τον συσχετισμό ανάμεσα στη σύνθεση του μικροβιώματος του πέους και την έναρξη της βακτηριακής κολπίτιδας, η ομάδα των ερευνητών παρακολούθησε 168 ετερόφυλα ζευγάρια από την Κένυα. Κατά την έναρξη της μελέτης οι γυναίκες έπασχαν από βακτηριακή κολπίτιδα, αλλά με την πάροδο ενός έτους τη νόσο ανέπτυξε περισσότερο από το 31% των γυναικών. Παρόλο που η συνολική σύνθεση του μικροβιώματος ήταν διαφορετική από άνδρα σε άνδρα, η ανάλυση έδειξε μια άμεση σχέση ανάμεσα στη σύνθεση του μικροβιώματος ενός άνδρα και στην εμφάνιση βακτηριακής κολπίτιδας στη σύντροφό του αργότερα μέσα στη διάρκεια ενός έτους.

Ο προσωρινός αυτός συσχετισμός που παρατήρησαν οι επιστήμονες υποδεικνύει ότι η φύση του μικροβιώματος του πέους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας πρόβλεψης της βακτηριακής κολπίτιδας. Χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, οι ερευνητές επεσήμαναν 10 βακτήρια που σχετίζονται με τη βακτηριακή κολπίτιδα, τα οποία βρέθηκαν στο μικροβίωμα κάποιων ανδρών, και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την μεγάλης ακρίβειας πρόβλεψη της εμφάνισης βακτηριακής κολπίτιδας στις γυναίκες.

Είναι, όμως, το μικροβίωμα του πέους ο μόνος παράγοντας υπεύθυνος για τη βακτηριακή κολπίτιδα; Οι συγγραφείς συζητούν δύο πιθανά σενάρια. Πρώτον, ότι τα βακτήρια που σχετίζονται με τη βακτηριακή κολπίτιδα και εντοπίστηκαν στο μικροβίωμα κάποιων ανδρών μπορεί να έχει άμεση επίπτωση στην έναρξη της βακτηριακής κολπίτιδας, όταν μεταδίδονται στον κόλπο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Δεύτερον, ότι τα βακτήρια του πέους μπορεί να συμβάλουν στη συνολική διαταραχή της φυσικής ισορροπίας του κολπικού μικροβιώματος και να προκαλούν βακτηριακή κολπίτιδα σε μακροχρόνια ή επανειλημμένη έκθεση. Πάντως, για να αποκαλυφθεί ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου το μικροβίωμα του πέους πυροδοτεί τη βακτηριακή κολπίτιδα στις γυναίκες χρειάζονται περισσότερες μελέτες.

Συνολικά, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει βελτιωμένη αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας και στους δύο συντρόφους. «Θα θέλαμε οι κλινικοί γιατροί, οι ερευνητές και το κοινό να συμπεριλάβουν τους άνδρες σεξουαλικούς συντρόφους στις προσπάθειες για τη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών. Όχι να κατηγορηθεί ο ένας ή ο άλλος σεξουαλικός σύντροφος, αλλά να αυξηθούν οι επιλογές και οι ευκαιρίες για καλύτερη αναπαραγωγική υγεία και να μειωθεί το στίγμα από την βακτηριακή κολπίτιδα», καταλήφει η Δρ. Mehta.

Διαβάστε επίσης

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Πώς επηρεάζουν τη γονιμότητα

Πόσο επικίνδυνη είναι η αποτρίχωση της ηβικής περιοχής

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Πώς καλύπτονται από τα ασφαλιστήρια υγείας