Στη λίστα των παθήσεων που εξαιρούνται που δεν καλύπτονται από τα συμβόλαια υγείας είναι το AIDS και οποιαδήποτε κατάσταση ή σύνδρομο ή ασθένεια απορρέει άμεσα ή έμμεσα από τέτοια μόλυνση καθώς και τα νοσήματα που προέρχονται από χρήση ναρκωτικών και παραισθησιογόνων.

Τι γίνεται όμως με τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα; Καλύπτονται ή εξαιρούνται; Τι ισχύει όταν δεν ονοματίζονται ρητά στις καλυπτόμενες παροχές, αλλά ούτε στις εξαιρέσεις των συμβολαίων υγείας;

Σε περίπτωση που δεν αναφέρεται ρητά το νόσημα στις εξαιρέσεις, πρέπει να δείτε αν αναφέρεται στις παθήσεις που καλύπτονται μετά από ένα χρονικό διάστημα αναμονής 6 μηνών, ενός ή και δύο ετών.

Αν δεν αναφέρεται στη λίστα με τις «αναμονές» τότε συνήθως αποζημιώνεται με την χρονική αναμονή των 30 ημερών από την αρχική έναρξη ισχύος του εκάστου συμβολαίου υγείας.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (κονδυλώματα, χλαμύδια, γονόρροια) που βρίσκονται μάλιστα σε έξαρση το τελευταίο διάστημα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως αλλά και έπειτα από ένα χρονικό διάστημα μετά την μόλυνση.

Για να μπορέσει μια ασφαλισμένη γυναίκα ή ένας άνδρας να κάνει χρήση του συμβολαίου και να αποζημιωθεί για τα έξοδα θεραπείας, θα πρέπει κατά την σύναψη της ασφάλισης να είχε καλή υγεία ή να μην γνώριζε αποδεδειγμένα ότι νοσούσε, πάντοτε ανάλογα το πρόγραμμα και την εταιρεία.

Πάντως σε κάθε περίπτωση καλό είναι οι ασφαλισμένοι να κάνουν χρήση του δωρεάν check up που τους παρέχει η ασφαλιστική εταιρία και να εξετάζονται και για αυτά τα νοσήματα. Για τις γυναίκες είναι απαραίτητο το ετήσιο check up να περιλαμβάνει Παπ – test όπου ανιχνεύεται ο ιός HPV, των ανθρώπινων θηλωμάτων.