Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν λειτουργικές ανθρώπινες τρίχες στο εργαστήριο και να τις εμφυτεύσουν στο δέρμα τρωκτικών ανοίγοντας έτσι το πεδίο για μια νέα θεραπεία που θα μπορεί κάποια μέρα να συμβάλει στην πρόληψη της τριχόπτωσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature.
Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση, τα οργανοειδή είναι μικρές κυτταρικές ομάδες που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο και σχεδιάστηκαν για να αποτελέσουν μοντέλα των πραγματικών οργάνων του ανθρώπινου σώματος και, εν προκειμένω, του δέρματος. Στη μελέτη, το δημιούργημα αυτό των επιστημόνων περιγράφεται ως το πρώτο τριχωτό οργανοειδές ανθρώπινου δέρματος που κατασκευάστηκε από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, δηλαδή τα βασικά κύτταρα που υπάρχουν κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της εμβρυϊκής ανάπτυξης, τα οποία στο τέλος μετατρέπονται σε συγκεκριμένους κυτταρικούς τύπους.
Της ανάπτυξης του τριχωτού οργανοειδούς ηγήθηκε ο Karl Koehler, Ph.D. από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, ενώ στη δημιουργία του συνέβαλε ο τελειόφοιτος του Πανεπιστημίου του Oregon, Benjamin Woodruff.
«Το δημιούργημα αυτό καθιστά εφικτή την παραγωγή ανθρώπινης τρίχας μέσω της επιστήμης χωρίς την εμπλοκή του ανθρώπου. Για πρώτη φορά, μπορέσαμε να έχουμε μια λίγο-πολύ απεριόριστη πηγή ανθρώπινων τριχοθυλακίων για να ερευνήσουμε», εξηγεί ο Δρ. Woodruff.
Η πρόσβαση σε περισσότερο δέρμα με τριχοφυία μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τη δημιουργία και την ανάπτυξη της τρίχας και ενδεχομένως να παράσχουν τα στοιχεία που χρειάζονται για να ανατρέψουν την απώλεια μαλλιών και την τριχόπτωση.
Διαβάστε επίσης
Τριχόπτωση: Αυτές είναι οι λύσεις για κάθε πρόβλημα
Τριχόπτωση: Ο απίστευτος εχθρός των μαλλιών που κρύβεται στον αέρα
Εποχική-Αντιδραστική Τριχόπτωση: Μην τα χάνετε!