Η τριχόπτωση είναι ένα πραγματικό πρόβλημα -και όχι… τρίχες- αφού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία του ανθρώπου που χάνει τα μαλλιά του. Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν λύσεις, ανάλογα με την αιτία που προκαλεί το πρόβλημα. Ποιες, όμως, είναι αυτές;

Πόσες φορές έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να κοιτά το μαξιλάρι ή τη χτένα με τον φόβο της απώλειας τριχών; Η τριχόπτωση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τόσο τον ανδρικό όσο και τον γυναικείο πληθυσμό, καθώς τα μαλλιά αποτελούν σύμβολο αυτοπεποίθησης των ανδρών και σύμβολο ομορφιάς των γυναικών. Έρευνες έχουν δείξει, μάλιστα, ότι η αραίωση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία του ατόμου και να οδηγήσει σε κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή κ.ά.

Κάποια από τα βασικά ερωτήματα που βασανίζουν τα δύο φύλα είναι: «Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της τριχόπτωσης»; «Αν ναι, ποιες είναι οι κατάλληλες θεραπείες για την περίπτωσή μου»; «Αν όχι, η μεταμόσχευση είναι το τελικό βήμα που πρέπει να ακολουθήσω για να βρω λύση στο πρόβλημά μου»;

Οι αιτίες
Υπάρχουν απαντήσεις στα ερωτήματα, αρκεί ωστόσο κάποιος να αντιληφθεί πότε πραγματικά μιλάμε για τριχόπτωση. Όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει, χάνει όγκο και δύναμη στα μαλλιά. Ο φυσιολογικός αριθμός των τριχών που ένα άτομο μπορεί να χάνει είναι από 50 έως 100 τη μέρα. Πέραν αυτού του αριθμού, η τριχόπτωση χαρακτηρίζεται παθολογική και το ζητούμενο είναι να βρεθούν τα αίτια που την προκαλούν.

Πολλοί παράγοντες καθορίζουν την εξέλιξη του τριχωτού της κεφαλής κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, όπως: κληρονομικότητα, εξωτερικά αίτια (υπερβολική τριβή, χρήση χημικών ουσιών όπως βαφής, υπερβολική θερμότητα κατά το στέγνωμα των μαλλιών, χρήση ακατάλληλων προϊόντων περιποίησης), διαταραχές (όπως π.χ. παθήσεις θυρεοειδούς, ορμονικές διαταραχές, έλλειψη σιδήρου), παθήσεις τριχωτού κεφαλής (ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίες, ουλωτικές κ.λπ.), αλωπεκίες έπειτα από λήψη φαρμάκων, κακή διατροφή, εξαντλητικές δίαιτες, άγχος.

Τα αίτια της τριχόπτωσης ποικίλλουν ανάλογα την περίπτωση και ως εκ τούτου η έγκαιρη διάγνωση από τον δερματολόγο είναι σημαντική, καθώς, όταν το πρόβλημα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με καλύτερο τρόπο και με μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

Οι λύσεις
Έτσι, οι θεραπείες που προτείνονται συσχετίζονται με τους λόγους τριχόπτωσης και τα αποτελέσματά τους εξειδικεύονται με την κάθε περίπτωση, αφού το κάθε δέρμα μπορεί να αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο στην εκάστοτε θεραπεία. Η εφαρμογή της έχει σαν στόχο την πρόληψη και την καθυστέρηση της εξέλιξης της αλωπεκίας.

Ενδεικτικά, οι θεραπείες για την ανδρική και γυναικεία τριχόπτωση είναι οι εξής:

  • Η ανδρική τριχόπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με θεραπείες, όπως: φιναστερίδη, μινοξιδίλη 5%, ντουταστερίδη, ενώ η γυναικεία με μινοξιδίλη 2%, σπιρονολακτόνη, σιμετιδίνη, οξεϊκή κυπροτερόνη, αιθυνιλοιστραδιόλη κ.ά.
  • Μεσοθεραπεία: Πρόκειται για κατάλληλα πολυβιταμινούχα φάρμακα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες σε συνδυασμό με φαρμακευτικές ουσίες, τα οποία εφαρμόζουμε τοπικά στο τριχωτό με τη χρήση πολύ λεπτών βελονών.
  • PRP θεραπεία (Platelet Rich Plasma): Περιλαμβάνει απλή αιμοληψία (όπως και στη διενέργεια γενικών εξετάσεων αίματος) από 10 ως και 50 cc αίματος, φυγοκέντρηση του αίματος για απομόνωση του πλάσματος, έγχυση του εμπλουτισμένου πλάσματος στις αραιωμένες περιοχές του τριχωτού.
  • Βλαστοκύτταρα: Πρόκειται για μια μέθοδο που έχει ως βάση τη χρήση παραγόντων του ίδιου του οργανισμού μας, όπως είναι τα βλαστοκύτταρα, τα οποία λαμβάνουμε από το περιομφαλικό λίπος. Οι παράγοντες αυτοί ενισχύουν τη ζωτικότητα του τριχωτού της κεφαλής, επιβραδύνοντας τη φυσική γήρανση του θύλακα της τρίχας, ενώ παράλληλα ανανεώνουν τα κύτταρα.

Η μεταμόσχευση μαλλιών
Την οριστική λύση καταπολέμησης της αλωπεκίας δίνει η μεταμόσχευση μαλλιών. Ο υποψήφιος οφείλει να γνωρίζει ότι τα μεταμοσχευμένα μαλλιά δεν πέφτουν ποτέ, διατηρώντας τις ιδιότητες που είχαν στην αρχική τους θέση. Επίσης, μπορούν να υποβληθούν σε κάθε είδους περιποίηση, π.χ. κόψιμο, λούσιμο, βαφή, όπως δηλαδή γίνεται και στα «κανονικά» μαλλιά.

Η μεταμόσχευση θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από δερματοχειρουργό που διαθέτει πείρα, τεχνογνωσία, εξειδίκευση και από εξειδικευμένο και κατάλληλα καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό, ώστε να γίνεται παράλληλα σωστή επιλογή τεχνικής (FUE, Micro-strip, FUT) για την περίπτωσή του.

Επομένως, κάνουμε σωστή επιλογή ιατρού για να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες. Ένας πεπειραμένος δερματοχειρουργός θα μας δώσει σίγουρα το οπτικό αποτέλεσμα, που θέλουμε να έχουμε μετά τη μεταμόσχευση και δεν θα βλάψει τα υπάρχοντα μαλλιά, εφόσον διαθέτει εμπειρία και κατάλληλη τεχνογνωσία.