Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (π.χ. γάλα, γιαούρτι), και ιδιαίτερα αυτών με πλήρη λιπαρά, συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης και διαβήτη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open Diabetes Research & Care.
Εδώ και αρκετά χρόνια, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους προκειμένου να μπορέσουν να αποτρέψουν παθήσεις που περιλαμβάνονται στο μεταβολικό σύνδρομο, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Καθώς, λοιπόν, η ανθυγιεινή διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου και για τις δύο αυτές παθήσεις, η προσαρμογή της σε πιο υγιεινά επίπεδα φαίνεται να αποτελεί μια ελπιδοφόρα προσέγγιση.
Το ενδιαφέρον, μάλιστα, επικεντρώνεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με διάφορες έρευνες στο παρελθόν να δείχνουν ότι η κατανάλωσή τους σχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη.
Η παρούσα μελέτη, συγκεκριμένα, εξέτασε δεδομένα 147.812 ανθρώπων από 21 χώρες, ηλικίας 35-70 ετών και συμπέρανε, μεταξύ άλλων, ότι η αυξημένη κατανάλωση ολόπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων σχετιζόταν με χαμηλότερα ποσοστά μεταβολικού συνδρόμου, δηλαδή μιας ποικιλίας συμπτωμάτων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Τα δεδομένα και τα αποτελέσματα της έρευνας
Οι ερευνητές μελέτησαν την πρόσληψη τροφής των συμμετεχόντων για ένα χρόνο, καταγράφοντας τις φορές που καταναλώθηκαν γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί και διαχωρίζοντάς τα σε ολόπαχα και μειωμένων λιπαρών. Έλαβαν, επίσης, υπόψιν τους πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό ιστορικό, τις φαρμακευτικές αγωγές, την εκπαίδευση, την αρτηριακή πίεση, την περίμετρο μέσης και τα επίπεδα γλυκόζης και λιπαρών στο αίμα των συμμετεχόντων, στοιχεία σημαντικά για τον προσδιορισμό ενός ανθρώπου ως πάσχων από μεταβολικό σύνδρομο ή διαβήτη τύπου 2.
Τα αποτέλεσμα, λοιπόν, έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι κατανάλωναν 179 γρ. γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως, δηλαδή κάτι λιγότερο από ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι (που αντιστοιχούν σε 224 γρ.).
Αναλύοντας τους συσχετισμούς, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων κάθε μέρα σχετιζόταν με 24% χαμηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, σε σχέση με τη μηδενική κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, ενώ στην περίπτωση των δύο μερίδων ολόπαχων γαλακτοκομικών ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 28%. Αντιθέτως, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μόνο μειωμένων λιπαρών δεν σχετίστηκε με μείωση στον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.
Τέλος, η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων οποιουδήποτε γαλακτοκομικού προϊόντος ημερησίως σχετίστηκε με 11-12% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης τόσο διαβήτη όσο και αρτηριακής πίεσης, με τον συσχετισμό να είναι ισχυρότερος στα άτομα που κατανάλωναν ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Διαβάστε επίσης
Αυτά τα γαλακτοκομικά είναι καλύτερα για την υγεία της καρδιάς
Τα αμφισβητούμενα τρόφιμα που προλαμβάνουν τις χρόνιες παθήσεις
Γάλα με όλα του τα λιπαρά ή άπαχο; Τελικά ποιο μας αδυνατίζει