Οι φούρνοι μικροκυμάτων πραγματικά πολλές φορές μας λύνουν τα χέρια εξοικονομώντας μας πολύτιμο χρόνο στην κουζίνα.

Αλλά όσοι είναι οι λάτρεις τους, άλλοι τόσοι είναι οι εχθροί τους!

Μέρος της διχογνωμίας έχει να κάνει με την χρήση των πλαστικών δοχείων όταν πρόκειται να ζεστάνουμε το φαγητό μας.

Τα πλαστικά δοχεία τροφίμων είναι γνωστό ότι περιέχουν χημικές ουσίες, όπως η δισφαινόλη Α (BPA) και οι φθαλικές ενώσεις, που έχουν χαρακτηριστεί και ως ενδοκρινικοί διαταράκτες επειδή μιμούνται ορμόνες όπως τα οιστρογόνα αλλά με αρνητικό τρόπο.

Οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί εισχωρήσουν και στην τροφή όταν το πλαστικό δοχείο έχει θερμανθεί.

Ο αμερικανικός μη κυβερνητικός οργανισμός Environmental Working Group (EWG), με έδρα την Ουάσινγκτον, υποστηρίζει ότι και άλλες χημικές ουσίες που έχουν χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή πλαστικών δοχείων για να αντικαταστήσουν τη δισφαινόλη Α, δεν έχουν ελεγχθεί επαρκώς ώστε να γνωρίζουν πόσο ασφαλείς είναι πραγματικά.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ειδικοί που τάσσονται κατά της χρήσης πλαστικών δοχείων στον φούρνο μικροκυμάτων, ακόμα και όταν φέρουν το ειδικό σηματάκι που επιτρέπει τη χρήση του.

Ο φούρνος μικροκυμάτων δεν κατανέμει ομοιόμορφα την θερμότητα και μπορεί μέσα στο δοχείο να δημιουργηθούν εστίες θερμότητας με αποτέλεσμα να είναι πιθανό το πλαστικό να σπάσει σε εκείνο το σημείο.

Αντί λοιπόν για πλαστικά σκεύη, οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση κεραμικών ή γυάλινων δοχείων, αρκεί να έχουν το ειδικό σήμα ότι είναι κατάλληλα για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων.

Επίσης αντί καλύπτετε το σκεύος με διαφανή μεμβράνη, μια απλή χαρτοπετσέτα ή ένα κομμάτι ρολό κουζίνας αρκεί.

Αν πάντως πρέπει οπωσδήποτε να ζεστάνετε φαγητό σε πλαστικό σκεύος η οργάνωση EWG συστήνει να προτιμάτε εκείνα που έχουν σήμανση με τον αριθμό 1, 2, 4, ή 5, αφού δεν περιέχουν δισφαινόλη Α. Ακόμη συστήνει να αποφεύγετε τα δοχεία από πολυανθρακικό υλικό, γνωστότερα με τη σήμανση PC ή τον αριθμό 7.

Σημειώνει ακόμα ότι, πολλές συσκευασίες φαγητού από delivery δεν είναι κατάλληλες για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων. Ενώ το ίδιο ισχύει και τα σκεύη των προμαγειρεμένων γευμάτων.

Και η EWG καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι, οποιοδήποτε σκεύος κι αν επιλέξετε για να ζεστάνετε φαγητό στον φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να είστε προσεκτικοί καθώς τα περισσότερα εγκαύματα συμβαίνουν όταν κάποιος πάει να πιάσει ένα μαγειρικό σκεύος που καίει.