Σύμφωνα με έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου Βιοεπιστημών του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Manchester τα άτομα που καταναλώνουν συχνά φαγητά που είναι γνωστό ότι προάγουν τη φλεγμονή στον οργανισμό αυξάνουν κατά 40% τις πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από έντεκα ήδη υπάρχουσες έρευνες, οι οποίες επικεντρώνονταν στη σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και των τροφών που συντελούν στη δημιουργία φλεγμονής και περιελάμβαναν περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες ηλικίας από 16 έως 72 ετών, διαφόρων φύλων και εθνικοτήτων από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία μέχρι την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Όλες οι μελέτες κατέγραψαν σημάδια κατάθλιψης στους συμμετέχοντες (μέσω προσωπικής παρατήρησης, ιατρικών διαγνώσεων και χρήσης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων), σε συνδυασμό με ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τα προϊόντα της διατροφής τους. Σε κάθε συμμετέχοντα δόθηκε βαθμολογία για το πόσο συντελεί η διατροφή του στη δημιουργία φλεγμονής, σύμφωνα με τον δείκτη φλεγμονής του διαιτολογίου.

Κάποιες από τις μελέτες χρησιμοποίησαν δεδομένα που ήταν άμεσα διαθέσιμα, ενώ άλλες παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες έως και 13 χρόνια. Σε όλες όμως, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν διατροφή που προάγει τη φλεγμονή παρουσίασαν, κατά μέσο όρο, 1,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο, τη σύντομη ή τη μακρόχρονη περίοδο παρακολούθησης.

«Τα αποτελέσματα των ερευνών προσφέρουν εντυπωσιακές προοπτικές για την καταπολέμηση της κατάθλιψης και, αν επιβεβαιωθούν, θα μπορέσουν να εφαρμοστούν στη θεραπεία και άλλων ασθενειών που συνδέονται με τη φλεγμονή, όπως η νόσος του Άλτσχαιμερ. Μια απλή αλλαγή στη διατροφή μας μπορεί να αποτελέσει μια φθηνή εναλλακτική σε σχέση με τις φαρμακευτικές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν συχνά και παρενέργειες», σχολιάζει ο Dr. Steven Bradburn εκ των ερευνητών.