Όλος ο κόσμος αυτή την περίοδο αναζητά τρόπους να παραμείνει υγιής κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, ωστόσο, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση (άνω του 130/80), ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές αν νοσήσουν από τον ιό.
Τι συστήνουν, λοιπόν, οι ειδικοί για τους ανθρώπους αυτούς;
Ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος;
Βάσει αυτών που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, οι ηλικιωμένοι με στεφανιαία νόσο ή υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό και να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πλέον ζωτικής σημασίας όλοι να ακολουθούμε τις κατάλληλες οδηγίες για να έχουμε υπό έλεγχο τις υποκείμενες παθήσεις και να διατηρούμε καλή υγεία και προσωπική υγιεινή.
Στοιχεία από το ξέσπασμα της επιδημίας στην Ουχάν της Κίνας δείχνουν ότι το 10,5% των θανάτων αφορά σε ανθρώπους που νόσησαν μεν από COVID-19, οι οποίοι πάσχουν επίσης από καρδιαγγειακές παθήσεις, το 7,3% αφορά σε διαβητικούς, το 6,3% σε πάσχοντες από αναπνευστικές παθήσεις, το 6% σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση και το 5,6% σε καρκινοπαθείς.
Μπορούν τα φάρμακα για την πίεση να επιδεινώσουν την κατάσταση ενός ασθενή με COVID-19;
Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE-i) ή ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτασίνης (ARB) για τη θεραπεία της υπέρτασης, της καρδιακής ανεπάρκειας ή καρδιακής νόσου δεν θα πρέπει να σταματήσουν τη λήψη της αγωγής.
- Αυτού του είδους τα φάρμακα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών του COVID-19. Αντιθέτως, είναι σημαντικά για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα με στόχο τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή επιδείνωσης μιας καρδιακής νόσου.
- Αν είστε καρδιαγγειακός ασθενής με COVID-19, ο προσωπικός σας γιατρός θα πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση πριν προσθέσει ή αφαιρέσει φάρμακα από την αγωγή σας. Οι αλλαγές θα πρέπει να βασίζονται στα τελευταία επιστημονικά στοιχεία και σε από κοινού αποφάσεις.
Η προσοχή, κλειδί για την προστασία
Ορισμένες συνήθειες ή η λήψη φαρμάκων και συμπληρωμάτων χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.
Φάρμακα χωρίς συνταγή. Ορισμένα αναλγητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αλλά και αποσυμφορητικά φάρμακα μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Οι πάσχοντες από καρδιακά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν ή να αποφεύγουν τη χρήση τους, ειδικά αν δεν έχουν θέσει υπό έλεγχο την αρτηριακή τους πίεση. Φάρμακα όπως η παρακεταμόλη είναι λιγότερο πιθανό να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, σε κάθε περίπτωση, όμως, καλό θα είναι να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς συνταγή.
Ιατρικές συνταγές. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για ζητήματα ψυχικής υγείας (π.χ. κορτικοστεροειδή), από του στόματος αντισύλληψη, ανοσοκαταστολή και κάποιους τύπους καρκίνου, θα πρέπει να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση τακτικά για να είναι σίγουροι ότι βρίσκεται υπό έλεγχο.
Αλκοόλ και καφεΐνη. Καλό θα είναι να περιοριστούν και τα δύο, καθώς η κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Η καφεΐνη θα πρέπει να περιορίζεται στις τρεις κούπες την ημέρα σε γενικό πλαίσιο, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να την αποφεύγουν εντελώς.
Βότανα και συνδυασμοί τροφίμων. Τα «φυσικά» συμπληρώματα και κάποια «γιατροσόφια» ίσως να μην είναι πάντα ασφαλή.
Επικοινωνία με γιατρούς και φαρμακοποιούς
- Οι ασθενείς θα πρέπει να διασφαλίσουν την επάρκεια της φαρμακευτικής τους αγωγής για μια παρατεταμένη περίοδο, αν βέβαια έχουν τη δυνατότητα αγοράς μεγαλύτερου αποθέματος από το συνηθισμένο.
- Τα ηλεκτρονικά συστήματα συνταγογράφησης είναι διαθέσιμα για όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να βγουν από το σπίτι.
- Η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να λαμβάνεται ακριβώς όπως έχει συνταγογραφηθεί. Η μείωση ή διακοπή της λήψης της μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση σε επικίνδυνα επίπεδα. Όσοι έχουν απορίες ή ανησυχία, καλό θα είναι να συμβουλευθούν τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους.
Τα επείγοντα περιστατικά δεν σταματούν λόγω COVID-19
Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ορισμένα συμπτώματα των δύο ανωτέρω καταστάσεων απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση, καθώς κάθε δευτερόλεπτο μετρά. Η όσο το δυνατόν ταχύτερη μεταφορά στο νοσοκομείο για ιατρική φροντίδα είναι ο Νο.1 παράγοντας επιβίωσης από ένα καρδιαγγειακό συμβάν.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Τι κάνει στο ανθρώπινο σώμα
Κορωνοϊός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι διαβητικοί ασθενείς
Κορωνοϊός: Πόσο «έξυπνος» είναι ο COVID-19 – Δύο επιστήμονες απαντούν