Η παραλλαγή του νέου κορωνοϊού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία φαίνεται ότι έχει διχάσει επικεφαλής υπηρεσιών υγείας και άλλους επιστημονικούς συμβούλους ως προς την επικινδυνότητά της.

Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, η  βρετανική μετάλλαξη ενδέχεται να συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου των ασθενών, όμως τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι περιορισμένα, σύμφωνα με μια επιστημονική, συμβουλευτική ομάδα της βρετανικής κυβέρνησης.

Την πληροφορία αυτή ανέφερε μέσω του Twitter ο πολιτικός συντάκτης του ITV, Ρόμπερτ Πέστον.

Ωστόσο, πριν λίγη ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ότι  τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού εκτός από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ενδέχεται να έχει και μεγαλύτερο βαθμό θνητότητας.

Τα δεδομένα έχουν αξιολογηθεί από επιστήμονες της ειδικής συμβουλευτικής ομάδας της βρετανικής κυβέρνησης, παραμένουν όμως σε προκαταρκτικό στάδιο.

Η νέα παραλλαγή του ιού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της νοτιοανατολικής Αγγλίας τον Σεπτέμβριο. Από τότε έχει γίνει η κυρίαρχη μορφή του κορωνοϊού στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 50 άλλες χώρες.

«Εκτός από την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος – η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και στα νοτιοανατολικά – μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο βαθμό θνητότητας» , είπε ο Τζόνσον.

«Οι επιπτώσεις από αυτό το νέο στέλεχος είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για το γεγονός ότι το NHS [το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας] βρίσκεται υπό τόσο έντονη πίεση» πρόσθεσε.

Οι ενδείξεις περί αυξημένου βαθμού θνητότητας του μεταλλαγμένου στελέχους προέρχονται από μαθηματική ανάλυση των καμπυλών που σχετίζονται με τον αριθμό των ασθενών που πεθαίνουν λόγω του νέου και του «παλαιού» στελέχους.

Ο Sir Patrick Vallance, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι τα στοιχεία για τη θνηνότητα είναι ανησυχητικά αλλά «δεν είναι ακόμη ισχυρά».

Για παράδειγμα, με χίλιους 60χρονους μολυσμένους με την «παλιά» παραλλαγή, 10 από αυτούς αναμένεται να πεθάνουν. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε περίπου 13 με τη νέα μετάλλαξη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πάντως ότι με βάση όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις και τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη χώρα παραμένουν αποτελεσματικά τόσο για την παλιά όσο και για τη νέα παραλλαγή.

Από την πλευρά ο καθηγητής  του Imperial Νιλ Φέργκιουσον φέρεται να είπε:«Είναι μια ρεαλιστική πιθανότητα η νέα βρετανική παραλλαγή να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, όμως υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα». 

Ένα από τα προβλήματα που καθιστούν επιφυλακτικούς τους επιστήμονες, σύμφωνα με τον Φέργκιουσον, είναι ότι «γνωρίζουμε με ποιο στέλεχος του ιού είχαν μολυνθεί οι άνθρωποι μόνο για το 8% των θανάτων», επισημαίνοντας ότι υπάρχουν επίσης και άλλα κενά στα διαθέσιμα στοιχεία.

Στις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας και ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε και για τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, και συγκεκριμένα στη μετάλλαξη «Nelly», που πρωτοεμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως ανέφερε, τα νέα στελέχη του ιού έχουν συσχετιστεί με επιδημιολογικές αυξήσεις σε κάποιες περιοχές. Η παγκόσμια κοινότητα θα παρακολουθήσει στενά τα φαινόμενα, ενώ ήδη στη Βρετανία φαίνεται η κάμψη της επιδημίας εξαιτίας των σωστών μέτρων πρόληψης.

Ειδήσεις σήμερα

Στα 585 τα νέα κρούσματα – 288 οι διασωληνωμένοι, 28 θάνατοι

Κικίλιας: Δημιουργείται δίκτυο επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού