Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας προκαλούν οι ελλείψεις προσωπικού και η υποχρηματοδότηση, με το βάρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να μετακυλίεται στα τακτικά ιατρεία και στα επείγοντα του νοσοκομείου της ευρύτερης περιοχής, του Θριάσιου, καταγγέλλει το Σωματείο εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος. Με επιστολή του προς τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και το υπουργείο Υγείας, το Σωματείο ζητεί την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων στις πρωτοβάθμιες υγειονομικές μονάδες ώστε να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.

Το Κέντρο Υγείας καλύπτει την περιοχή Ελευσίνας – Μαγούλας με περισσότερους από 30.000 μόνιμους κατοίκους αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους στις δεκάδες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις της περιοχής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου, έχει ιδιαίτερη σημασία ότι στην περιοχή με τις ισχνές υγειονομικές μονάδες «τα «εργατικά ατυχήματα» είναι συχνότατα και οι επαγγελματικές ασθένειες συχνές λόγω της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της αυξανόμενης εργοδοτικής ασυδοσίας».

Δεκάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι επισκέπτονται καθημερινά το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως νοσηλευτικό, και ιατρικό. Μεταξύ άλλων ελλείψεις αναφέρονται σε παθολόγους, καρδιολόγους, ορθοπεδικούς, οφθαλμίατρους, ενδοκρινολόγους, γυναικολόγους, ψυχιάτρους, δερματολόγους, ωτορινολαρυγγολόγους ακτινολόγους. Στο Σταθμό Μάνας και Παιδιού υπάρχει μόνο μία παιδίατρος, που ασχολείται μόνο με τους εμβολιασμούς παιδιών

Επιπλέον, σύμφωνα με το Σωματείο, οι επικουρικοί εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι με αποτέλεσμα ορισμένοι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, αφού εκτός από τα υπόλοιπα καθημερινά τους έξοδα, επιβαρύνονται και για τις καθημερινές μετακινήσεις προς το χώρο εργασίας τους.

Απλήρωτες είναι, επίσης, όπως καταγγέλλουν, στους υπόλοιπους εργαζόμενους, οι εφημερίες και η αποζημίωση για νυχτερινή εργασία καθώς και σε  αργίες – Κυριακές από το Δεκέμβριο 2018.

ΤΟΜΥ Ελευσίνας: Ένας γενικός γιατρός που είναι αποσπασμένος από το Κέντρο Υγείας

Αντίστοιχα, στην Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) Ελευσίνας υπάρχει μόνο ένας γενικός γιατρός (αποσπασμένος από το Κέντρο Υγείας) και οι εργαζόμενοι είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και παραμένουν απλήρωτοι.

Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι οι εργαζόμενοι και κάτοικοι της Ελευσίνας να αναγκάζονται να προσφεύγουν στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

«Αντί για τη δημιουργία Κέντρων Υγείας με τις αντίστοιχες αποκεντρωμένες μονάδες, η συγκυβέρνηση «διαφημίζει» τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.), με ελάχιστο προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ταυτόχρονα, προωθούν το θεσμό του «οικογενειακού γιατρού, με βασικό, όμως, προσανατολισμό να δυσκολεύουν την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες υγείας δευτεροβάθμιου επιπέδου και να προωθούν την εφαρμογή αντιεπιστημονικών πρωτοκόλλων, με στόχο τη μείωση της κάλυψης για φάρμακα και εξετάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι από τη 2η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας

Οι εργαζόμενοι ζητούν από τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να ενισχυθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων το κέντρο Υγείας. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

► να ενταχθεί η ΤΟ.Μ.Υ. Ελευσίνας στο Κέντρο Υγείας ως αποκεντρωμένη μονάδα του, να εξασφαλιστεί μόνιμη, πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση και να ενισχυθεί με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων (π.χ. παθολόγους, ορθοπεδικούς, χειρουργούς, καρδιολόγους, παιδίατρους)

► να πληρωθούν άμεσα οι επικουρικοί εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας και οι εργαζόμενοι της ΤΟ.Μ..Υ Ελευσίνας και να εξασφαλιστεί ότι θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή

► να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) σε όλους τους εργαζόμενους και να πληρώνονται κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή

► να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την απρόσκοπτη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων και την αναγνώριση τυχόν προϋπηρεσίας τους

Προαναγγέλλουν, τέλος, κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και φορείς της περιοχής, με στόχο «την ουσιαστική αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας, ώστε να παρέχει υψηλού επιπέδου, εντελώς δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλες τις λαϊκές οικογένειες».