Τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), τις οποίες είχε εξαγγείλει ο υπουργός Υγείας τον περασμένο Δεκέμβριο σε επετειακή εκδήλωση στο Ζάππειο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), έφερε και επισήμως το υπουργείο Υγείας, με τροπολογία στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται, οι ΚΟΜΥ εντάσσονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που υλοποιείται στο ΕΣΥ, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θεωρούνται αναγκαίες λόγω των υγειονομικών, επιδημιολογικών, δημογραφικών και γεωγραφικών δεδομένων. Διευκρινίζεται ομως ότι θα λειτουργούν συμπληρωματικά σε σχέση με τις δομές των ΤΟΜΥ, υπηρετώντας πάντα την ΠΦΥ. Στο πλαίσιο αυτό θα διασυνδέονται με μια δημόσια δομη υγείας εντός της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), με την τελευταία να έχει και τον βασικό λόγο στη δημιουργία και τον αριθμό των ΚΟΜΥ.

Οι νέες μονάδες θα στοχεύσουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμου και σε κατοίκους απομακρυσμένων, ημιαςτικών, αγροτικών περιοχών, αναφορικά με την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας τους.

Η χρηματοδότηση για τις Κινητές Ομάδες Υγείας θα γίνει με κοινοτικά προγράμματα. Θα είναι στελεχωμένες με οδοντίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας, μαία κα.