homescreen

Έρευνα για τον κορωνοϊό: Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση δείχνουν 8 στους 10 Έλληνες

Έρευνα για τον κορωνοϊό: Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση δείχνουν 8 στους 10 Έλληνες


Παναγιώτα Καρλατήρα

Τα ευρήματα της έρευνας της εταιρείας ALCO είναι αποκαλυπτικά για τη στάση των Ελλήνων σχετικά με τα μέτρα που μπήκαν στη ζωή μας τους τελευταίους τρεις μήνες

Την πλήρη εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους χειρισμούς της κυβέρνησης και των επιστημόνων για την πανδημία, τόσο σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν όσο και στην άρση τους, αποτυπώνει έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) η εταιρεία ALCO. Ωστόσο, έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους αρμόδιους αποκαλύπτει η έρευνα σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας που θα αποτρέψουν μια δυνατή επανεμφάνιση του κορωνοϊού, καθώς μόλις 4 στους 10 πολίτες δηλώνουν πως τα εφαρμόζουν.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά για τη στάση των Ελλήνων σχετικά με τα μέτρα που μπήκαν στη ζωή μας τους τελευταίους τρεις μήνες και δείχνουν μάλλον σύγχυση και κόπωση παρά διαυγή και καθαρή ματιά απέναντι σε ό,τι προηγήθηκε και σε ό,τι συμβαίνει.

Έτσι, περισσότεροι από 8 στους δέκα δηλώνουν πως συμφωνούν απολύτως με τα μέτρα που έλαβε η πολιτεία. Παρότι συμφωνούν όμως δεν εφαρμόζουν με συνέπεια, και το παραδέχονται, τα μέτρα προστασίας που έχει ορίσει η πολιτεία: μόλις το 44% δηλώνει πως τηρεί τα σχετικά μέτρα (απόσταση, χρήση μάσκας, κανόνες υγιεινής). Και 1 στους 3 δηλώνει πως δεν ανησυχεί πλέον για την επιδημία. Οι περισσότεροι βλέπουν όμως με την ίδια θετική ματιά και τώρα, όπως και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την αξία του ιατρικού κόσμου όπως και του συστήματος δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν η μείωση των εισοδημάτων του ιατρικού κόσμου στον ιδιωτικό τομέα είναι αντιστρόφως ανάλογη με την αποδοχή των πολιτών. Για τουλάχιστον 6 στους 10 γιατρούς του ιδιωτικού τομέα η απώλεια του εισοδήματος, εξαιτίας της πανδημίας υπερβαίνει το 25%.

«Η Ελληνική κοινωνία βγαίνει περισσότερο δυνατή και συσπειρωμένη από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. Οι πολίτες αντελήφθησαν το δίχτυ προστασίας που δημιούργησε η πολιτεία και ο ιατρικός κόσμος, ο οποίος με αυταπάρνηση βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αναδείχθηκε το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων γιατρών και αυτό είναι μια ηθική ικανοποίηση» δήλωσε κατά την παρουσίαση της πανελλαδικής έρευνας την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.

Ωστόσο, υπογράμμισε το θέμα της απώλειας των εισοδημάτων των γιατρών και κάλεσε την πολιτεία να το λάβει υπόψη της.

Σημειώνεται πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Μάιο σε 1.000 άτομα από όλη την Ελλάδα και σε 400 ιατρούς -μέλη του ΙΣΑ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την πανδημία

Ειδικότερα, από την έρευνα, όπως παρουσιάστηκε στον ΙΣΑ, προέκυψαν τα εξής:

-Η ανησυχία για τον κορωνοϊό μειώνεται καθώς 1 στους 3 ανησυχεί πλέον λίγο ή καθόλου. Η γνώση των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης είναι καθολική, αλλά όχι και η εφαρμογή τους, αφού το 44% εφαρμόζει τα μέτρα αρκετά, ενώ το 8% λίγο. Είναι προφανές ότι ο περιορισμός της ανησυχίας έχει οδηγήσει σε χαλάρωση της τήρησης των μέτρων, κάτι που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους.

-Η μεγάλη πλειονότητα θεωρεί ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον κορωνοϊό είναι αυτά που πρέπει, το 25% πιστεύει ότι ήταν αυστηρότερα απ’ όσο έπρεπε, ενώ το 15% εκτιμά ότι η άρση των μέτρων εξελίσσεται πιο αργά απ’ ότι θα έπρεπε.

-Η αντίληψη της κοινωνίας για τους ιατρούς, αλλά και για το σύστημα δημόσιας υγείας βελτιώθηκε σημαντικά, μετά την πανδημία. Ειδικότερα για τους ιατρούς, το σχετικό ποσοστό φτάνει το εντυπωσιακό 61%.

-Σε αντίθεση με την ενισχυμένη εικόνα τους, ωστόσο οι ιατροί είδαν την κίνηση στα ιατρεία τους να μειώνεται πολύ σημαντικά, αφού το 64% των πολιτών δηλώνει ότι περιόρισε τις σχετικές επισκέψεις.

-Η αναγνωρισιμότητα του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αυξάνεται με αργό ρυθμό (ξεπέρασε οριακά το 50%), όπως και η αντίληψη για θετική επίδραση του στις παρεχόμενες υπηρεσίες

Η στάση του ιατρικού κόσμου

Η μεγάλη πλειονότητα των ιατρών συμφωνεί απολύτως με τα μέτρα που έλαβε η Πολιτεία (83%), αλλά και με τον ρυθμό άρσης τους (72%).

Καθολική εμφανίζεται να είναι στον ιδιωτικό τομέα η τήρηση των μέτρων στους χώρους εργασίας (98%), σε αντίθεση με το δημόσιο τομέα όπου το 12% δηλώνει ότι τα μέτρα δεν τηρήθηκαν, ενώ το 21% των ιατρών αναφέρει ελλείψεις σε μέσα προφύλαξης.

Συνολικά, οι ιατροί εκτιμούν ότι το σύστημα Δημόσιας Υγείας ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας (92% – 47% πλήρως και 45% αρκετά), ενώ, για πρώτη φορά, αξιολογούν το επίπεδο περίθαλψης ως ισάξιο με εκείνο των Ευρωπαϊκών χωρών.

Από την έρευνα προκύπτουν σημαντικές απώλειες εισοδήματος στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, εξαιτίας της πανδημίας. Το 61% εκτιμά ότι η μείωση υπερβαίνει το 25%, ενώ ένα πρόσθετο 18% εκτιμά ότι ή μείωση κυμαίνεται μεταξύ 11 και 25%.

Αλλαγές αποτυπώνονται και σε ό,τι αφορά τη στάση των γιατρών σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας.

Όπως διαπιστώνει ο ΙΣΑ, τα σαφώς αρνητικά ποσοστά των προηγούμενων ετών (64% το 2018 και 72% το 2019), έχουν αντιστραφεί πλήρως, με τη θετική αξιολόγηση να φτάνει το 71% (13% πολύ θετικά και 58% θετικά).

Σε ότι αφορά το ειδικότερο ζήτημα του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, η εικόνα έχει μεταβληθεί σημαντικά, με τους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα να είναι πλέον μοιρασμένοι (39% θετικοί, 35% αρνητικοί, 26% δεν γνωρίζουν), σε σχέση με το 65% αρνητικών κρίσεων του 2019.

Πολύ πιο θετική είναι πλέον και η εικόνα σε σχέση με την επίδραση του συστήματος στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών(41% έναντι 37% που διαφωνεί), ενώ παραμένει έντονα αρνητική (83%), η αντίληψη για την προσφορά από το νέο σύστημα αξιοπρεπούς αμοιβής και σωστών επαγγελματικών συνθηκών στους ιατρούς.

Ειδήσεις σήμερα:

Φαρμακευτική βιομηχανία: Θετικό βήμα η αναθεώρηση της λίστας φαρμάκων

ΕΟΦ: Ανακαλεί 47 καλλυντικά – Δείτε τη λίστα

Κορωνοϊός – Υδροξυχλωροκίνη: Αποστάσεις του Lancet από την έρευνα που οδήγησε στο τέλος των δοκιμών