Το Πεκίνο αντέκρουσε ρεπορτάζ του Associated Press, που κατηγορούσε την Κίνα ότι καθυστέρησε την παροχή ζωτικών πληροφοριών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την εξέλιξη της COVID-19, όταν η πανδημία βρισκόταν ακόμα στα πρώτα της στάδια.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Zhao Lijian χαρακτήρισε το θέμα του AP ως «σοβαρά ασυμβίβαστο με τα γεγονότα» κατά τη διάρκεια καθημερινής ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου.

Οι παρατηρήσεις του Zhao προέκυψαν μετά την αποκάλυψη του Associated Press την Τρίτη, ότι οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ απογοητεύτηκαν από τις σημαντικές καθυστερήσεις, που επέδειξε το Πεκίνο στην ανταλλαγή πληροφοριών, όταν ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα τον Ιανουάριο. Κι όλα αυρά, ενώ καθ ‘όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου, ο Οργανισμός φρόντιζε να επαινεί δημόσια την Κίνα για την «ταχεία απάντηση στο νέο κορωνοϊό».

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης απέρριψε πλήρως το θέμα που δημιουργήθηκε, λέγοντας πως: «Δεν ξέρω από πού προέρχονται οι εσωτερικές πληροφορίες. Μπορώ να σας πω ξεκάθαρα ότι τέτοια θέματα είναι σοβαρά ασυμβίβαστα με τα πραγματικά γεγονότα».

Ο Zhao πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Κίνα συνεργάστηκε στενά με τον ΠΟΥ, επιδεικνύοντας διαφάνεια και ευθύνη, σημειώνοντας πως το Πεκίνο γνωστοποιήσε την «άγνωστη πνευμονία» στις 3 Ιανουαρίου, ενώ στις 12 του ίδιου μήνα κοινοποίησε τη γενετική ακολουθία του νέου κορωνοϊού.

«Οι δράσεις της Κίνας κατά της επιδημίας είναι ανοιχτές σε όλο τον κόσμο. Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα και μπορούν να αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου και της ιστορίας», ισχυρίστηκε ο κ. Zhao.

Τέλος, τόνισε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει το ρόλο του ΠΟΥ στις ηγετικές προσπάθειες για τον περιορισμό του ιού.

Ειδήσεις σήμερα:

Φαρμακευτική βιομηχανία: Θετικό βήμα η αναθεώρηση της λίστας φαρμάκων

ΕΟΦ: Ανακαλεί 47 καλλυντικά – Δείτε τη λίστα

Κορωνοϊός – Υδροξυχλωροκίνη: Αποστάσεις του Lancet από την έρευνα που οδήγησε στο τέλος των δοκιμών