Έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια έδειξε ότι ο αποκλεισμός ενός αγαπημένου φαγητού ή γλυκού από τη διατροφή μπορεί να προκαλέσει τη γνωστή σε όλους μας «λιγούρα», η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε διατροφικές ατασθαλίες με αποτέλεσμα την επανάκτηση του χαμένου βάρους – όταν το άτομο επιτρέψει στον εαυτό του να απολαύσει ξανά το συγκεκριμένο φαγητό.

Δεδομένου ότι η μόνιμη απώλεια βάρους αποτελεί μια μακρόχρονη, αέναη σχεδόν διαδικασία, το να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε την όρεξή σας για τα αγαπημένα σας φαγητά (και ιδιαίτερα τα γλυκά) είναι απαραίτητο ακόμα και κατά τη διάρκεια του σταδίου της απώλειας βάρους.

Η ερευνητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν αν η σκόπιμη προσθήκη ενός αγαπημένου σνακ στη δίαιτα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν στο διατροφικό τους σχεδιασμό και να καταφέρουν να χάσουν βάρος. Για το λόγο αυτό, πραγματοποίησαν μια μικρή μελέτη στην οποία όλοι οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν μια διατροφή χαμηλή σε θερμίδες και υψηλή σε θρεπτικά συστατικά, η οποία περιελάμβανε δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα, γάλα με χαμηλά λιπαρά και άπαχες πρωτεΐνες, αλλά και ένα αγαπημένο γλυκό.

Για τη μία ομάδα συμμετεχόντων, το γλυκό αποτελούταν από ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας δύο φορές την ημέρα και ένα ρόφημα κακάο χωρίς ζάχαρη. Η άλλη ομάδα απολάμβανε κόκκινη γλυκόριζα και το ίδιο ρόφημα κακάο.

Μετά από 18 εβδομάδες, και οι δύο ομάδες είχαν χάσει κιλά, με την ομάδα της σοκολάτας να πετυχαίνει ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες δεν έκαναν κατάχρηση του γλυκού που τους δινόταν, αλλά αντίθετα κρατούσαν τη συνολική θερμιδική αξία της διατροφής τους στα προτεινόμενα επίπεδα, με τα μικρά αυτά σνακ να κρατούν τις… λιγούρες υπό έλεγχο.

Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό προκειμένου να σας υποδείξει τι είδους τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν τον δικό σας οργανισμό έτσι ώστε να χάσετε βάρος, θέτοντας πάντα σε προτεραιότητα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.