Φρέσκο και επεξεργασμένο κρέας, τυρί, αυγά, τρόφιμα με ζάχαρη, αναψυκτικά και σιτηρά είναι τρόφιμα που παράγουν οξέα. Για τους επιβιώσαντες καρκίνου, όμως, που έχουν μειωμένη ικανότητα επεξεργασίας τέτοιων τροφών που παράγουν θειικό, φωσφορικό ή οργανικό οξύ, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος θνησιμότητας στο τριπλάσιο, ειδικά εάν στο παρελθόν ήταν καπνιστές, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Medicine.
Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις διατροφικές οδηγίες για τους επιζήσαντες από καρκίνο.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο ανέλυσαν διατροφικά μοτίβα σχεδόν 3.000 γυναικών που είτε κάπνιζαν στο παρελθόν είτε δεν είχαν καπνίσει ποτέ αλλά είχαν νοσήσει από καρκίνο του μαστού.
«Τα τρόφιμα που παράγουν περισσότερα οξέα μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη θνητότητα από όλες τις αιτίες, όχι μόνο από καρκίνο. Κάποιες γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο ακολουθούσαν διατροφή με πολλά οξέα, αλλά αν ήταν και πρώην καπνίστριες με ιστορικό για βαρύ κάπνισμα, ο κίνδυνός τους ήταν τρεις φορές μεγαλύτερος από ό,τι σε εκείνες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ», αναφέρει η Tianying Wu, επικεφαλής της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας, η έρευνα της οποίας επικεντρώνεται στη διατροφή και σε αποτελέσματα υγείας σχετιζόμενα με την ηλικία μεταξύ ανθρώπων που έχουν νοσήσει από καρκίνο.
Η ειδικός συγκέντρωσε δεδομένα από μια μεγάλη κοόρτη γυναικών, οι οποίες ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για ένα μέσο διάστημα 7,3 ετών και υποβάλλονταν σε περιοδικές αξιολογήσεις της διατροφής τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το κάπνισμα αύξησε τον κίνδυνο θανάτου από κάθε τύπο καρκίνου, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος του μαστού. Επιπλέον, στις γυναίκες που κάπνιζαν παλαιότερα και συνέχισαν να τρώνε όξινα τρόφιμα παρουσιάζονταν επίσης περισσότερα περιστατικά επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού.
«Το κρέας και το τυρί μπορεί να είναι οι κύριοι ένοχοι, καθώς περιέχουν πολλή πρωτεΐνη. Από την άλλη τα λαχανικά είναι αλκαλικά, ενώ και κάποια φρούτα που έχουν πολύ όξινο περιεχόμενο, όταν γίνεται η πέψη τους μετατρέπονται σε αλκαλικά. Μια διατροφή ισορροπημένη ανάμεσα στα όξινα και τα αλκαλικά τρόφιμα είναι ιδανική», υποστηρίζει η Δρ. Wu.
Οι γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο και κάπνιζαν στο παρελθόν έχουν περιορισμένη ικανότητα επεξεργασίας όξινων τροφίμων και έκκρισης των πλεοναζόντων οξέων, επειδή η νεφρική και αναπνευστική τους λειτουργία, που είναι βασικές για την έκκριση των οξέων, έχει υποστεί βλάβες.
Ωστόσο, οι υπάρχουσες διατροφικές οδηγίες δεν λαμβάνουν υπόψην τους τις επιπτώσεις της όξινης διατροφής στον αυξημένο κίνδυνο θνητότητας από καρκίνο του μαστού. Το πιο σημαντικό, μάλιστα, είναι ότι δεν αναλογίζονται τη διαφορετική ευαλωτότητα στην όξινη διατροφή ανάμεσα σε πρώην καπνιστές και σε ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, όσον αφορά στους επιζήσαντες από καρκίνο του μαστού. Οι πρώην καπνίστριες αναλογούν στο 35-40% των γυναικών που έχουν επιβιώσει από καρκίνο κι έτσι είναι σημαντικό να υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για αυτές.
«Η σύγκριση της φυτικής με τη ζωική διατροφή είναι αρκετά πολύπλοκη. Και οι δύο παράγουν οξέα, αλλά τα φυτικά τρόφιμα τείνουν να έχουν περισσότερα μεταλλικά στοιχεία που μπορούν να εξισορροπήσουν τα οξέα. Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για την ανθρώπινη υγεία, αλλά πρέπει να προσέχουμε την αναλογία των όξινων και των αλκαλικών τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά», καταλήγει η Δρ. Wu.
Διαβάστε επίσης
Καρκίνος Μαστού: Το πασίγνωστο ρόφημα που αυξάνει έως και 80% τον κίνδυνο
Επιθετικός Καρκίνος Μαστού: Νέα συνδυαστική θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής
Καρκίνος μαστού: Μείωση της πιθανότητας μετάστασης με θεραπεία πριν το χειρουργείο