Θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτονόητο ότι ο κάτοχος ασφαλιστηρίου συμβολαίου υγείας σε περίπτωση νοσηλείας πρέπει πρώτα να κάνει χρήση των καλύψεων που του παρέχει ο ΕΟΠΥΥ, τον οποίο έτσι κι αλλιώς πληρώνει υποχρεωτικά μέσω των ασφαλιστικών εισφορών.

Όμως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος υπό το κράτος του πανικού, όταν πρόκειται για επείγον περιστατικό ξεχνάει τον ΕΟΠΥΥ, αν δε του το υπενθυμίσει ασφαλιστής του, με αποτέλεσμα να χάνει τα μπόνους και τις εκπτώσεις που παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες.

Ο ασφαλισμένος λοιπόν για να μη χάσει αυτά τα προνόμια θα πρέπει να ενημερώσει την εταιρία αν στα έξοδα νοσηλείας θα συμμετάσχει και άλλος φορέας, όπως ο ΕΟΠΥΥ ή και το ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχει στην εργασία του.

Ανάλογα με το ποσό της συμμετοχής στα έξοδα νοσηλείας του άλλου φορέα μειώνεται η απαλλαγή ή και μηδενίζεται, εάν το ποσό είναι ίσο ή και μεγαλύτερο από αυτήν. Ορισμένα προγράμματα υγείας όχι μόνο μειώνουν την απαλλαγή, αλλά σας επιστρέφουν χρήματα ως μπόνους. Η συμβουλή των ασφαλιστών είναι να προτιμήσετε να νοσηλευτείτε σε συμβεβλημένο με την εταιρία ιδιωτικό θεραπευτήριο για να εξασφαλίσετε περισσότερα προνόμια με τη χρήση της συμμετοχής του δημοσίου φορέα.

Συνήθως η συμβολή του ΕΟΠΥΥ αφορά στα φάρμακα και στις διαγνωστικές εξετάσεις. Δηλαδή δεν καλύπτει τα έξοδα του δωματίου σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.
Η ωφέλεια είναι ακόμη μεγαλύτερη αν έχετε ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο από την εργασία σας . Σ΄αυτήν την περίπτωση είναι σίγουρο ότι δε θα χρειαστεί να κάνετε χρήση της απαλλαγής και το κόστος για σας θα είναι μηδενικό.

Για παράδειγμα, ο ασφαλισμένος έχει ορίσει ως απαλλαγή ποσό της τάξης των 2000 ευρώ. Τα έξοδα νοσηλείας ανέρχονται συνολικά σε 10.000. Τα ομαδικά ασφαλιστήρια υγείας συνήθως καλύπτουν τα έξοδα κατά 80-85%. Δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ομαδικό καταβάλλει τις 8.000 ευρώ ενώ ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει άλλα 500 ευρώ. Επομένως μέσω του ομαδικού και του δημόσιου φορέα έχει καλυφθεί το ποσό της απαλλαγής και η ασφαλιστική εταιρία στην οποία διατηρεί ο ασφαλισμένος ατομικό ασφαλιστήριο υγείας πληρώνει τα υπόλοιπα 1500 ευρώ, χωρίς να βάλει καθόλου ο ασφαλισμένος το χέρι στην τσέπη.

Συνεπώς αν χρησιμοποιήσετε συνδυαστικά και τις τρεις πηγές καλύψεων μπορείτε να επιτύχετε την κάλυψη κατά 100% των εξόδων νοσηλείας.

Διαβάστε επίσης

Στρατιωτική θητεία: Τι αλλάζει στην ισχύ του συμβολαίου υγείας

Νοσηλεία χωρίς επέμβαση: Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο

Τι δεν καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και γιατί