Δείτε ποια είναι αυτά τα σημεία-παγίδες προκειμένου να υπογράψετε ένα «έξυπνο» ασφαλιστικό συμβόλαιο υγείας το οποίο θα καλύπτει τις βασικές αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες σας σε προσιτή τιμή.

1. Αν προτιμάτε ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο ή όμιλο, θα πρέπει να συνάψετε συμβόλαιο με μια ασφαλιστική εταιρία που να έχει αποκλειστική σύμβαση με αυτό το νοσοκομείο. Μάλιστα αν δηλώσετε μόνο μία επιλογή αντί για πολλές θα μειωθεί το ασφάλιστρό σας. Στο συμβεβλημένο με την εταιρία, καθώς και στο ειδικό συμβεβλημένο νοσοκομείο, θα έχετε καλύτερες παροχές. Ρωτήστε ποιες είναι αυτές.

2. Νοσηλευτείτε στη θέση νοσηλείας που προβλέπει το συμβόλαιό σας. Αν θέλετε να αναβαθμίσετε τη θέση σας, ρωτήστε πόσο θα επιβαρυνθείτε. Συνήθως κοστίζει ακριβά η αλλαγή θέσης νοσηλείας.

3. Αν ταξιδεύετε συχνά στο εξωτερικό, είναι αναγκαίο να δώσετε βαρύτητα στην κάλυψη που σας προσφέρει το συμβόλαιο για νοσηλεία στο εξωτερικό.

4. Αρκετά προγράμματα καλύπτουν εξετάσεις και επεμβάσεις σε νοσοκομεία χωρίς διανυκτέρευση (one day clinic). Άλλα προβλέπουν την επιβάρυνση του ασφαλισμένου με έως και το 50% του ποσού της απαλλαγής για την ημερήσια νοσηλεία.

Επίσης υπάρχουν προγράμματα που προσφέρουν δωρεάν ετήσιο τσεκ-απ η εξετάσεις στα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα με προνομιακές εκπτώσεις (π.χ. από 30 έως και 60%) επί του ιδιωτικού τιμοκαταλόγου. Επιλέξτε τις έξτρα παροχές που σας συμφέρουν.

5. Ρωτήστε αν στο συμβόλαιό που σας προτείνουν περιλαμβάνεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Πολλά προγράμματα υγείας παρέχουν δωρεάν έναν αριθμό ιατρικών επισκέψεων σε συμβεβλημένα νοσοκομεία καθώς και δωρεάν επίσκεψη σε συγκεκριμένες ειδικότητες (π.χ. Παθολόγου, Καρδιολόγου, Ορθοπεδικού κ.λπ.) σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε τι παροχές δικαιούστε και πόσο αυξάνεται το ασφάλιστρό σας αν ζητήσετε το πρόγραμμά σας να καλύπτει επισκέψεις σε γιατρούς και οδοντίατρο.