Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο και σε σχετικά φόρουμ θα αναδείξει το παράπονο πολλών γονέων που αναζήτησαν ασφαλιστική «στέγη» για το παιδί τους αλλά οι προσπάθειες ναυάγησαν λόγω υφιστάμενων νευροαναπτυξιακών διαταραχών, η έναρξη των οποίων τοποθετείται στην πρώιμη παιδική ηλικία και, συνηθέστερα, πριν την ένταξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Με αφορμή την επέτειο γενεθλίων του Hans Asperger (18 Φεβρουαρίου 1906), του Αυστριακού παιδιάτρου που προσδιόρισε το ομώνυμο σύνδρομο το 1944 -έναν χρόνο μετά την περιγραφή του αυτισμού από τον ομοεθνή του ψυχίατρο Leo Kanner-, το ygeiamou.gr εξετάζει πώς στέκεται ο ασφαλιστικός κλάδος απέναντι στις συχνές αυτές διατραχές.
Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και συμβόλαια υγείας
O όρος Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) περιγράφει σήμερα τους πέντε τύπους Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών (Αυτιστική Διαταραχή, Σύνδρομα Rett και Asperger, Παιδική Αποδιοργανωτική Διαταραχή, Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές μη προσδιορισμένες αλλιώς -συμπεριλαμβανομένου του Άτυπου Αυτισμού). Πρόκειται για νευροαναπτυξιακές διαταραχές που σχετίζονται με τις κοινωνικές δεξιότητες του ατόμου (αλληλεπίδραση και επικοινωνία) και τις στερεοτυπίες (κινητικές ή λεκτικές) και εκτιμάται ότι αφορούν ένα στα 70 άτομα. Καθυστερημένη ανάπτυξη ή και απουσία λόγου, δυσκολία ενσωμάτωσης εξωλεκτικών στοιχείων επικοινωνίας όπως η βλεμματική επαφή και η στάση του σώματος, αδυναμία κατανόησης του μεταφορικού λόγου, των ιδιωματισμών και του χιούμορ, προσκόλληση σε λεπτομέρειες και επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς είναι κάποια από τα βασικά συμπτώματα.
Αν και υπάρχουν οι ενδείξεις, η διάγνωση και αξιολόγηση είναι δύσκολη πριν το πρώτο έτος ζωής του παιδιού και συχνότερα πραγματοποιείται μετά την ηλικία των δύο ετών οπότε και γνωστοποιείται από εξειδικευμένες ειδικότητες που περιλαμβάνουν Αναπτυξιολόγο, Παιδοψυχίατρο, Παιδίατρο ή Παιδονευρολόγο.
Όπως εξηγούν έμπειροι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, ο χρόνος εντοπισμού της διαταραχής, μετά την υπογραφή του συμβολαίου δηλαδή και χωρίς προηγούμενη γνώση των γονέων, είναι ο λόγος που πολλοί ασφαλισμένοι εξανίστανται στην άρνηση της εταιρείας να ασφαλίσει το παιδί. «Τοίχο» θα συναντήσουν όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων και όσοι γονείς επιθυμούν να ασφαλίσουν το παιδί τους με ατομικό συμβόλαιο ή ως εξαρτώμενο μέλος στο δικό τους ασφαλιστήριο υγείας, έχοντας διαγνωσμένη τη νευροαναπτυξιακή διαταραχή.
Σύμφωνα με τους ειδήμονες του ασφαλιστικού κλάδου, ο κίνδυνος ενός ατυχήματος που πολλαπλασιάζει το ρίσκο της εταιρείας είναι ο βασικός λόγος εξαίρεσης των περιστατικών. Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Πρόληψης (CDC), άγχος, επιθετικότητα και αυτοτραυματιστικές συμπεριφορές αποτελούν μοτίβα που εντοπίζονται συχνά σε παιδιά με ΔΑΦ. Αν επί παραδείγματι ένα παιδί προκαλέσει τραυματισμό στο κεφάλι, η ασφαλιστική εταιρεία που ανέλαβε τον κίνδυνο δεν θα περιοριστεί στα έξοδα νοσηλείας αλλά, στην περίπτωση που το τραύμα αφήσει μόνιμη βλάβη, θα πρέπει να αποζημιώσει και τη μόνιμη ολική ή μερική ανικανότητα.
Έπειτα, καίτοι δεν απαντώνται ρητώς στα συμβόλαια υγείας, οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές υπάγονται στις ψυχιατρικές, οι οποίες εξαιρούνται από το σύνολο των επίμαχων συμβολαίων.
- Ειδικά – Γενικά – Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Ειδικά Ιατρεία και Κέντρα
- Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα και Πολυδύναμα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα
- Κέντρα Ψυχικής Υγείας
- Διαγνωστικά Κέντρα Φυσικών ή Ν.Π.Ι.Δ., ιδιώτες επαγγελματίες και τα Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. του Υπουργείου Παιδείας.
Η μεγάλη αξία των διαγνωστικών εξετάσεων
Οι ΔΑΦ φέρουν πολυπαραγοντικό υπόβαθρο που σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα αφορά τα γονίδια, το περιβάλλον έως και το εντερικό μικροβίωμα. Μολονότι πολλοί γονείς ενδιαφέρονται να μάθουν αν ο προγεννητικός έλεγχος θα μπορούσε να αναδείξει τις πιθανότητες για ΔΑΦ, οι ειδικοί διευκρινίζουν πως ο κίνδυνος μπορεί να διαγνωστεί για μικρό μόνο πλήθος εμβρύων και μόνο για τις περιπτώσεις χρωμοσωματικών ανωμαλιών. Επί παραδείγματι, το σύνδρομο Rett (έλλειμμα στο χρωμόσωμα Χq28) μπορεί να ελεγχθεί προγεννητικά με μελέτη του DNA του εμβρύου, το οποίο απομονώνεται από κύτταρα τροφοβλάστης ή αμνιακού υγρού.
Έπειτα, οι γονείς με οικογενειακό ιστορικό μπορούν να προβούν σε προγεννητικό έλεγχο για άλλα νοσήματα που σχετίζονται με τις ΔΑΦ όπως εξέταση χοριακής λάχνης ή μελέτη αμνιακού υγρού την 11η και 17η εβδομάδα αντίστοιχα για το σύνδρομο εύθραυστου Χ.
Υπενθυμίζεται ότι ο προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνει όλες τις σημαντικές εξετάσεις που διενεργούνται κατά την εγκυμούνη για την έγκαιρη διάγνωση αναπτυξιακών ανωμαλιών και παθήσεων στο έμβρυο. Τα εξωνοσοκομειακά προγράμματα παρέχουν πλήρη κάλυψη αυτών των διαγνωστικών εξετάσεων, με εξαίρεση τον έλεγχο Β επιπέδου που αφορά το έμβρυο από την 21η εβδομάδα.
Προστασία για τα παιδιά με διαταραχή του αυτιστικού φάσματος
Καταληκτικά, η κίνηση-κλειδί για κάθε γονέα που νοιάζεται για το μέλλον του παιδιού του με ΔΑΦ, είναι να του εξασφαλίσει την αναγκαία οικονομική προστασία μέσα από μια ασφάλεια ζωής. Αυτού του τύπου αποταμιευτικά προγράμματα εξασφαλίζουν στο παιδί την ποιότητα ζωής που είχε πριν την απευκταία απώλεια του ασφαλιζόμενου γονέα, συμπεριλαμβανομένων και πιθανών ιατρικών εξόδων.
Διαβάστε επίσης