Κλειδί για τη διευκόλυνση της διαδικασίας αποτελεί ο ορισμός των δικαιούχων στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Δηλαδή οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν ορισθεί ρητά και ονομαστικά. Διαφορετικά τα πράγματα περιπλέκονται.

Η ασφαλιστική εταιρία μετά τον θάνατο του ασφαλισμένου και την παραλαβή των απαραίτητων δικαιολογητικών, καταβάλλει την αποζημίωση στο ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του «Δικαιούχου» που έχει ορισθεί ρητά και ονομαστικά στο συμβόλαιο και σύμφωνα με το ποσοστό του ασφαλίσματος που του ανήκει.

Έτσι, καλύπτονται ανάγκες πληρωμής φόρου κληρονομιάς, τακτικών ή έκτακτων υποχρεώσεων, αλλά και εξασφάλισης της συνέχισης των σπουδών ή της επαγγελματικής αποκατάστασης των παιδιών σας.

Ένα άλλο προϊόν είναι η μεικτή ασφάλεια ζωής. Πρόκειται για ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα που παρέχει εγγυημένο κεφάλαιο κάλυψης είτε στην οικογένειά σας, εάν εσείς δεν βρίσκεστε πλέον στη ζωή, είτε σε εσάς, τη χρονική στιγμή που έχετε επιλέξει. Οι ασφαλιστές πιστεύουν ότι είναι ιδανικός συνδυασμός ασφαλιστικής κάλυψης και επένδυσης στο χρονικό διάστημα που εσείς επιλέξατε ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες.

Δηλαδή, επιλέγετε το ύψος του κεφαλαίου κάλυψης το οποίο έχετε το δικαίωμα να εξαγοράσετε εάν βρεθείτε σε κάποια δύσκολη στιγμή. Το δικαίωμα εξαγοράς ενεργοποιείται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (2-3 χρόνια) ανάλογα με την πολιτική της ασφαλιστικής εταιρίας.

Οι ασφαλιστές πάντως συμβουλεύουν να διατηρήσετε το αποταμιευτικό σας πρόγραμμα αν δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη τουλάχιστον 20 χρόνια για να καρπωθείτε σημαντικές αποδόσεις καθώς πρόκειται για μακροπρόθεσμη επένδυση.

Εναλλακτικά, σε περίπτωση οικονομικής δυσκολίας, τα περισσότερα προγράμματα σας δίνουν το δικαίωμα να μειώσετε το ετήσιο ασφάλιστρο.