«Μοιρασμένο» μεταξύ του κράτους και τους ίδιου του πολίτη είναι το βάρος της επιλογής του τελευταίου να παραμένει ανασφάλιστος είτε στο κομμάτι της υγείας και της σύνταξης είτε και στην ασφάλιση περιουσίας από φυσικές καταστροφές.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, όταν κάποιος είναι ανασφάλιστος στην πραγματικότητα αυτασφαλίζεται, επιλέγει, δηλαδή, να σηκώσει ο ίδιος το βάρος, για παράδειγμα, των φυσικών καταστροφών όταν όλοι γνωρίζουμε πως δημοσιονομικά ως λαός είμαστε αδύναμοι. «Το 2020 έγιναν τέσσερα μεγάλα φαινόμενα φυσικών καταστροφών, τα οποία αυξάνονται, όπως ξέρουμε, σε ένταση και συχνότητα. Σε αυτά η ασφαλιστική αγορά πλήρωσε 60 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις και μόνο ο Ιανός κόστισε στο κράτος από 300 έως 500 εκατ. ευρώ. Έχει, λοιπόν, δημοσιονομικό αποτέλεσμα το να είσαι ανασφάλιστος και όλα αυτά είναι ένας επικίνδυνος φαύλος κύκλος», τόνισε χαρακτηριστικά σε διαδικτυακή εκδήλωση δημόσιου διαλόγου με τίτλο: «Η Τράπεζα της Ελλάδος σας ακούει», υπογραμμίζοντας την ανάγκη ο Έλληνας να εκπαιδευτεί ότι το risk management της οικογένειάς του είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μολονότι δεν άπτεται άμεσα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η ΤτΕ, ωστόσο, πρέπει να συνεχίσει αυτό το «κήρυγμα»: το επικίνδυνο και την αναγκαιότητα να ασφαλιστούν οι Έλληνες. «Τόσο στα θέματα των συντάξεων, όπου έχουμε 0,3% του ΑΕΠ κεφαλαιοποιητικά σε οποιοδήποτε σύστημα – ιδιωτικό ή δημόσιο – στα θέματα των σπιτιών, δηλαδή, μιλάμε για φυσικές καταστροφές, όπου 15% αυτών είναι ασφαλισμένα, όσο και στο θέμα της υγείας, με τον Έλληνα να πληρώνει διπλάσια από την τσέπη του από τον μέσο Ευρωπαίο σε ένα σύστημα, όπου υποτίθεται ότι όλα τα καλύπτει το δημόσιο είναι πολύ σημαντικό το κύρος της ΤτΕ που είναι και ο επόπτης της αγοράς, άρα αυτός, ο οποίος εφαρμόζει και το Solvency II και εγγυάται για την αξιοπιστία αυτής της αγοράς να βάλει το βάρος του πίσω από το να εκπαιδεύσει από την κυβέρνηση έως τον απλό πολίτη στην αναγκαιότητα της ασφάλισης», πρόσθεσε.
Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της σταθερότητας των τιμών, τόνισε πως η ασφαλιστική εργασία από τη φύση της συνεπάγεται ανάληψη μακροχρόνιων υποχρεώσεων έναντι των ασφαλισμένων και του ασφαλίστρου που εισπράττεται. «Από την πλευρά του ισολογισμού, το ασφάλιστρο κάνει την ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία τον μεγαλύτερο και, μάλιστα, θεσμικό επενδυτή της χώρας, με 17 δισ. ευρώ επενδύσεις, οι οποίες είναι σε αξιόγραφα και ακίνητα σε μικρότερο βαθμό, άρα πολύ ευαίσθητο στις κεφαλαιαγορές, στις τιμές και στα επιτόκια και από την πλευρά του παθητικού το ασφάλισμα επηρεάζεται άμεσα από τις τιμές. Προφανώς, το ποσό του ασφαλίσματος, οι ασφαλισμένες αξίες, οι αξίες εξαγοράς, ο πληθωρισμός στα νοσοκομειακά προγράμματα, επίσης, εξαρτώνται από τις τιμές», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης
Μα γιατί να κάνω ιδιωτική ασφάλιση; Υπάρχουν πολλοί λόγοι – Ενημερωθείτε
Φυσικές Καταστροφές: Ένα βήμα πιο κοντά στην ασφάλιση και προστασία της περιουσίας