Το προεδρικό διάταγμα που θα εξειδικεύει τη διάταξη, η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα για την αναπροσαρμογή στα ασφάλιστρα των μακροχρόνιων συμβολαίων υγείας, αναμένουν οι ασφαλισμένοι, γνωρίζοντας πως… ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
«Στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) φτάνουν καταγγελίες σχετικά με το ύψος των ασφαλίστρων και τις καλύψεις του κλάδου ζωής. Έχουμε, μάλιστα, διαπιστώσει και μας προβληματίζει ιδιαίτερα ότι υπάρχει δυσφορία από την πλευρά ορισμένων καταναλωτών έως και δυσπιστία στις σχέσεις τους με τις ασφαλιστικές εταιρίες γύρω από τα ζητήματα της αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων. Οι νοσοκομειακές ασφαλίσεις, στις οποίες κατεξοχήν τίθεται το ζήτημα της αναπροσαρμογής, είναι από τις πιο δημοφιλείς και, ταυτόχρονα υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας για το καταναλωτικό κοινό», σχολιάζουν πηγές της εποπτικής αρχής και συνεχίζουν: «Είναι προς το συμφέρον της ασφαλιστικής αγοράς η όποια διεκδίκηση να πραγματοποιείται με τρόπο που να ενισχύει, εάν είναι δυνατόν, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης και όχι, βέβαια, το αντίθετο».
Σύμφωνα με τις ίδιες, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία προσπαθεί να αποσαφηνίσει καλύτερα το πλαίσιο καθορισμού της αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων, ώστε η τιμολόγηση των προϊόντων να διασφαλίζει και τις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και κυρίως τη διαφάνεια, προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους και να καλύψουν τις πραγματικές τους ανάγκες, αλλά και να μην αιφνιδιάζονται με υπέρμετρες αυξήσεις στη διάρκεια των συμβάσεων αυτών. «Είναι, ωστόσο, σημαντικό να δούμε την εξειδίκευση με το προβλεπόμενο προεδρικό διάταγμα και την εφαρμογή στην πράξη της ρύθμισης αυτής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις τελευταίες επισκέψεις που είχαμε κάνει ως εποπτευόμενη αρχή σε μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες του κλάδου πριν έναν με δύο μήνες, αυτές ήταν επιφυλακτικές, αναμένοντας να δουν πως θα εφαρμοστεί και εξειδικευτεί η επίμαχη διάταξη», καταλήγουν.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη που εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ισόβια συμβόλαια έχουν 371.000 ασφαλισμένοι (στοιχεία 2018). Με βάση εκτιμήσεις παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς, αυτοί που έχουν συμβόλαια με «κλειδωμένες» αναπροσαρμογές είναι λιγότεροι από τους μισούς. Άρα, η διάταξη του υπουργείου ανάπτυξης απευθύνεται σε περίπου 200.000 ασφαλισμένους. Αξίζει να αναφερθεί ότι την οκταετία 2011 – 2018 περίπου 340.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν τα ισόβια συμβόλαια υγείας λόγω (και) των υπέρογκων ασφαλίστρων, χάνοντας την ασφαλισιμότητά τους και δη, σε δύσκολες οικονομικές εποχές. Κι αυτό γιατί, όταν αγοράζεται ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα υπάρχουν κάποιες αναμονές κάλυψης για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει μία επέμβαση τους πρώτους έξι, επτά ή οκτώ μήνες δεν θα υπάρχει κάλυψη. Εάν, λοιπόν, «κοπεί» το συμβόλαιο, το… κοντέρ μηδενίζεται και, έτσι, οι χρονικές αναμονές υπολογίζονται από την αρχή. Αυτό, μάλιστα, ισχύει, τόσο στα ισόβια, όσο και στα ετήσια προγράμματα, με τις επίμαχες αναμονές να εξαιρούνται της ανανέωσης κάθε χρόνο.
Διαβάστε επίσης
Αποζημίωση μετά από ατύχημα: Το ξέρατε ότι εξαρτάται από το «καλό» σας χέρι;