Ο εντατικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, δηλαδή ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Wake Forest.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Hypertension, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κάτω του 100 mm Hg είχε ως αποτέλεσμα 26% χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, σε σύγκριση με τη συστολική αρτηριακή πίεση κάτω του 140 mm Hg.
«Πρόκειται για το πρώτο στοιχείο μιας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής που έδειξε το όφελος στη μείωση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής, ως αποτέλεσμα του εντατικού ελέγχου της αρτηριακής πίεσης με στόχο επίπεδα κάτω των 120 mm Hg», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Elsayed Z. Soliman, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Wake Forest.
Η ανάλυση αυτή περιελάμβανε 8.022 συμμετέχοντες που χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: 4.0003 συμμετέχοντες στην ομάδα του εντατικού ελέγχου της αρτηριακής πίεσης (με στόχο κάτω των 120 mm Hg) και 4,019 συμμετέχοντες στην ομάδα της τυπικής μείωσης της πίεσης (με στόχο κάτω των 140 mm Hg).
Κατά τη διάρκεια της πενταετούς παρακολούθησης, καταγράφηκαν μόλις 88 περιστατικά κολπικής μαρμαρυγής στην ομάδα εντατικού ελέγχου, ενώ 118 περιστατικά στη δεύτερη ομάδα. Η ομάδα του Δρ. Soliman έδειξε ότι το όφελος του εντατικού ελέγχου μείωσης της αρτηριακής πίεσης στη μείωση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής ήταν παρόμοιο σε όλες τις ομάδες συμμετεχόντων, ανεξάρτητα από φύλο, εθνικότητα ή επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
«Η υπέρταση είναι ο πιο κοινός τροποποιητικός παράγοντας κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή και τώρα πλέον έχουμε ένα ενδεχόμενο μονοπάτι πρόληψης», επισημαίνει καταληκτικά ο ειδικός.
Διαβάστε επίσης:
Κολπική μαρμαρυγή: Τι κάνουν οι γονείς και αυξάνουν τον κίνδυνο για τα παιδιά τους
Κολπική μαρμαρυγή: Ελέγξτε τους παράγοντες που την πυροδοτούν
Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση για πέντε σοβαρές καρδιοπάθειες