Τα κορίτσια που γεννιούνται με καισαρική τομή μπορεί να έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση στην παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2 ως ενήλικες, υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της μελέτης, από τις περίπου 33.000 γυναίκες που γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964, σχεδόν οι 1.100 ήρθαν στον κόσμο με καισαρική τομή. Από αυτές, το 37% ήταν παχύσαρκες και το 6% είχαν διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2 έως το 2014.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η ήδη αναγνωρισμένη σχέση ανάμεσα στην καισαρική τομή και την παιδική παχυσαρκία μπορεί να εκτείνεται και στην ενήλικη ζωή και σε καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, οι οποίες βασικά παρατηρούνται κατά την ενήλικη ζωή, όπως ο διαβήτης τύπου 2», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ. Jorge Chavarro, αναπληρωτής καθηγητής διατροφολογίας και επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Σύμφωνα με τον ειδικό, η μείωση των καισαρικών τομών ενδεχομένως να συμβάλει στην πρόληψη συνεπειών που έχουν σχετιστεί με τη διαδικασία, όπως η παχυσαρκία. «Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης προσοχής για τη μείωση του συνολικού ποσοστού καισαρικών τομών, ιδιαίτερα εν τη απουσία σαφούς γυναικολογικής ή ιατρικής ένδειξης, καθώς τα αποτελέσματα υγείας του παιδιού μπορεί να παρουσιαστούν πολλές δεκαετίες αργότερα«, επισημαίνει ο Δρ. Chavarro.
Ο ίδιος και η ομάδα του πιστεύουν ότι τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση στην παχυσαρκία και τον διαβήτη επειδή δεν εκτίθενται στα προστατευτικά οφέλη των βακτηρίων που κατοικούν στη γεννητική οδό της μητέρας.
«Υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το ρόλο του ενδομητρίου και του κολπικού μικροβιώματος στον καθορισμό της μελλοντικής υγείας κατά την παιδική ηλικία και την ενήλικη ζωή. Η γεννητική οδός, η συχνότητα των κολπικών εξετάσεων και η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να επηρεάσουν τους βακτηριακούς πληθυσμούς τόσο της μητέρας όσο και του νεογέννητου», συμπληρώνει η Δρ. Dr. Jill Rabin από το Νοσοκομείο Northwell Health της Νέας Υόρκης που επανεξέτασε τα ευρήματα της μελέτης.
Επίσης, τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άσθματος και άλλων προβλημάτων υγείας από εκείνα που εκτίθενται στο κολπικό μικροβίωμα της μητέρας κατά τη διάρκεια του τοκετού, ενώ είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ενδεχομένως συμβάλλουν στην κακή υγεία των παιδιών που γεννιούνται με καισαρική.
«Τα νεογέννητα των οποίων οι μητέρες υποβλήθηκαν σε καισαρική τομή ενδεχομένως να θηλάζουν λιγότερο και σπανιότερα, άρα να έχουν καθυστερημένη έναρξη θηλασμού, πράγμα που έχει συνδεθεί με αλλαγές στο μικροβίωμα ενός νεογέννητου», εξηγεί η Δρ. Rabin.
Από την άλλη πλευρά, αρκετές μελέτες μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία αποτελεί συχνή αιτία για την επιλογή της καισαρικής τομής και ότι οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν παχύσαρκα παιδιά που στη συνέχεια γίνονται παχύσαρκοι ενήλικες και ενδεχομένως αναπτύσσουν διαβήτη.
Επομένως, καταληκτικά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν μετά την υλοποίηση ακόμα περισσότερων μελετών.
Διαβάστε επίσης:
Καισαρική τομή: Πόσο επηρεάζει τελικά την υγεία του παιδιού
Τοκετός με καισαρική τομή: Η ασφαλέστερη επιλογή όταν έχει προηγηθεί καισαρική
Καισαρική τομή: Ποια είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που προκαλεί στο μωρό