Όταν έχει ήδη προηγηθεί τοκετός με καισαρική τομή, τότε η ασφαλέστερη επιλογή για τον επόμενο τοκετό είναι η καισαρική τομή, υποστηρίζεται σε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine.

Ο κολπικός τοκετός συσχετίστηκε με μια μικρή μεν, αλλά αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών για τη μητέρα και το μωρό συγκριτικά με τις επαναλαμβανόμενες καισαρικές σύμφωνα με την έρευνα που επικαλείται το BBC.

Τα ευρήματα βασίζονται σε στοιχεία από 74,000 τοκετούς, το χρονικό διάστημα 2002-2015 στη Σκωτία.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι μέλλουσες μητέρες πρέπει να έχουν την επιλογή του φυσιολογικού τοκετού ή του τοκετού με καισαρική όταν αυτό είναι δυνατό.

Η έρευνα που διεξήχθη στη Σκωτία συνέκρινε τους κινδύνους μιας προγραμματισμένης ή κατ’ επιλογή καισαρικής με τον κολπικό τοκετό σε γυναίκες που είχαν ήδη  υποβληθεί σε καισαρική στο παρελθόν και διαπίστωσε τα ακόλουθα:

  • 45,579 γυναίκες γέννησαν με προγραμματισμένη καισαρική και 28,464 επιχείρησαν κολπικό τοκετό
  • Το 28,4% όσων επιχείρησαν κολπικό τοκετό τελικά έκαναν επείγουσα καισαρική τομή.
  • Ο επιχειρούμενος κολπικός τοκετός συσχετίστηκε με έναν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό για τη μητέρα συγκριτικά την εκλογή μιας ακόμη καισαρικής τομής.
  • 1,8% όσων επιχείρησαν κολπικό τοκετό και 0,8% όσων έκαναν καισαρική τομή είχαν σοβαρές διαταραχές όπως ρήξη μήτρας, αιμορραγία και μόλυνση.
  • Επιπλοκές στο μωρό συνέβησαν στο 8% των κολπικών τοκετών και στο 6,4% των τοκετών με καισαρική τομή.

Σύμφωνα με το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν με ασφάλεια είτε τον φυσιολογικό τοκετό είτε την καισαρική, επειδή οι πιθανότητες επιπλοκών είναι χαμηλές.

Μετά από έναν τοκετό με καισαρική τομή περίπου οι τρεις στις τέσσερις γυναίκες που γεννούν χωρίς να έχει προγραμματιστεί ο τοκετός,  γεννούν φυσιολογικά ενώ η μια στις τέσσερις καταλήγει να χρειαστεί επείγουσα καισαρική τομή.

Να σημειωθεί ότι η επείγουσα καισαρική ενέχει περισσότερους κινδύνους συγκριτικά με την προγραμματισμένη.

Τα ποσοστά των γυναικών που γεννούν με καισαρική έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.  Στη Βρετανία, πάνω από μια στις τέσσερις γεννήσεις γίνονται με καισαρική, οι μισές από αυτές είναι προγραμματισμένες και οι άλλες μισές επείγουσες.

Η Κάθριν Φιτζπάτρικ, που διεξήγε την παρούσα μελέτη, σχολιάζει τα αποτελέσματά της λέγοντας πως αυτά μπορεί να αποτελέσουν χρήσιμες συμβουλές για τις γυναίκες που έχουν ήδη κάνει μια καισαρική.

Για την κάθε επιλογή υπάρχουν οι θετικές και οι αρνητικές πλευρές. Για παράδειγμα, ένας φυσιολογικός τοκετός συνδέεται με γρηγορότερη ανάρρωση, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο ενώ οι γυναίκες επιστρέφουν γρηγορότερα στις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως την οδήγηση και σπάνια έχουν μεταγεννητικές επιπλοκές. Παρόλα αυτά, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σχιστεί το περίνεο. Υπάρχει, μάλιστα και ένας πρόσθετος κίνδυνος για τις γυναίκες που έχουν ήδη κάνει μια γέννα με καισαρική και γεννούν φυσιολογικά. Σε αυτές μπορεί να σχιστεί η τομή της καισαρικής ενώ τα βρέφη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας και εγκεφαλικών βλαβών. Οι ειδικοί θεωρούν ακατάλληλους τους φυσιολογικούς τοκετούς σε γυναίκες που έχουν κάνει πάνω από τρεις καισαρικές.

Από την άλλη, οι γυναίκες που γεννούν με καισαρική έχουν ανάγκη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάρρωσης, μπορεί να έχουν, λόγω της εγχείρησης, μολύνσεις ή αιμορραγίες, επιπλοκές με τον πλακούντα σε μεταγενέστερες γεννήσεις. Επίσης το βρέφος κινδυνεύει να έχει αναπνευστικά προβλήματα.

Ο Δρ. Πατ Ο Μπράιαν, σύμβουλος μαιευτικής και εκπρόσωπος Τύπου του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, τονίζει την ανάγκη οι μέλλουσες μητέρες να συζητούν με τον γιατρό τους ώστε να μπορούν να κάνουν την ασφαλέστερη επιλογή τοκετού και να λάβουν υποστήριξη από την κατάλληλη ομάδα ειδικών.