Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με μία έρευνα που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Κοινότητας.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών επηρεάζει τη λειτουργία των ωοθηκών μιας γυναίκας λόγω ορμονικής ανισορροπίας. Μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην έμμηνο ρύση, υπογονιμότητα και διάφορα άλλα συμπτώματα, ενώ θεωρείται ότι επηρεάζει σχεδόν μία στις έξι γυναίκες και σε αρκετές περιπτώσεις είναι κληρονομικό.

Το νέο στοιχείο που αναδεικνύεται στη νέα αυτή μελέτη, λοιπόν, είναι ότι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ενδέχεται να είναι υπεύθυνο για μειωμένη πνευμονική λειτουργία σε κάποιες γυναίκες.

«Τείνουμε να θεωρούμε ότι οι παθήσεις των πνευμόνων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, εμφανίζονται συχνότερα στους άνδρες και στους καπνιστές. Μια μεγάλη μερίδα ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ωστόσο, δεν έχει καπνίσει ποτέ και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στις παθήσεις των πνευμόνων και στους σχετικούς θανάτους στις γυναίκες. Η εργασία μας, που αποτελεί τμήμα μιας μεγάλης μελέτης που εξετάζει τους ορμονικούς παράγοντες και την πνευμονική υγεία στις γυναίκες, φιλοδοξεί να απαντήσει στο γιατί συμβαίνει αυτό», δήλωσε η Δρ. Diana van der Plaat του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς και Πνευμόνων στο Κολέγιο Imperial του Λονδίνου, η οποία παρουσίασε την έρευνα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική που λέγεται μενδελιανή τυχαιοποίηση για να διερευνήσουν αν το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πνευμονική λειτουργία. Ανέλυσαν, λοιπόν, δεδομένα πνευμονικής λειτουργίας από 182.619 γυναίκες και γενετικά δεδομένα σχετικά με το Σύνδρομο που είχαν δημοσιευθεί σε διάφορες προηγούμενες μελέτες.

Η πνευμονική λειτουργία κάθε γυναίκας εξετάστηκε με σπιρομέτρηση, με τους ερευνητές να χρησιμοποιούν γενετικές μεταβλητές που σχετίζονται με το Σύνδρομο για να διαπιστώσουν αν πράγματι μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνευστική υγεία.

Όπως αναδείχθηκε από τα ευρήματα, οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών έχουν περίπου 10% περισσότερες πιθανότητες για μειωμένη πνευμονική λειτουργία, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο και για καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικά υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, ακόμα και αν δε διαγνωσθούν με κάποια χρόνια αναπνευστική πάθηση.

«Χρησιμοποιήσαμε γενετικές μεταβλητές του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών που υπάρχουν από τη στιγμή της σύλληψης ενός εμβρύου και παραμένουν απαράλλαχτες με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι μπορέσαμε να διερευνήσουμε την αιτιώδη σχέση μεταξύ Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών και πνευμονικής λειτουργίας και να δείξουμε ότι η τάση που παρατηρείται στην αναπνευστική ικανότητα των γυναικών είναι πιθανό να οφείλεται στο Σύνδρομο και όχι το αντίστροφο», τονίζει η Δρ. van der Plaat.

Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει τέλος ότι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τμήματα του γυναικείου σώματος και όχι μόνο τα αναπαραγωγικά όργανα, με τους επιστήμονες να συνεχίζουν τη μελέτη τους σκοπεύοντας να χρησιμοποιήσουν την ίδια μέθοδο για να διερευνήσουν την επίδραση διάφορων ορμονών στην πνευμονική λειτουργία.