Ο βασικός παράγοντας για τις εξατομικευμένες θεραπείες για ορισμένους τύπους καρκίνου του πνεύμονα φαίνεται ότι είναι οι διαφορές και όχι οι ομοιότητές τους σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Walter & Eliza Hall από τη Μελβούρνη σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

Περισσότεροι από έναν στους τρεις καρκίνους των πνευμόνων είναι αδενοκαρκινώματα και έχουν ως κοινό παρονομαστή το γονίδιο KRAS. Παρά τις δεκαετίες προσπαθειών για δημιουργία μίας θεραπείας που θα στοχεύει αυτό το γονίδιο, οι προσπάθειες έχουν αποβεί άκαρπες.

Τώρα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Walter and Eliza Hall αποκαλύπτουν ότι συνυπάρχουσες μεταλλάξεις σε αυτούς τους καρκίνους αναδεικνύουν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του όγκου τα οποία στόχευσαν επιτυχώς για να περιορίσουν την ογκογένεση. H μελέτη δείχνει πως αυτή η τακτική θα πρέπει να ερευνηθεί για τις στοχευμένες θεραπείες περιπτώσεων αδενοκαρκινωμάτων των πνευμόνων που είναι θετικά στο γονίδιο KRAS.

Στοχεύοντας τα χαρακτηριστικά των όγκων

«Αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι συνυπάρχουσες μεταλλάξεις θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στα χαρακτηριστικά ορισμένων καρκίνων των πνευμόνων. Σε αυτή τη μελέτη δείξαμε ότι τα αδενοκαρκινώματα των πνευμόνων που ήταν θετικά στο γονίδιο KRAS έδειχναν και συμπεριφέρονταν πολύ διαφορετικά, ανάλογα από τις συνυπάρχουσες μεταλλάξεις του όγκου», δήλωσε η Δρ. Sarah Best, επικεφαλής της μελέτης μαζί με τη Δρ. Kate Sutherland.

«Στοχευμένες θεραπείες για τη μείωση των ανοσοκυττάρων ή για τον περιορισμό των μεταβολικών μηχανισμών έχουν πραγματοποιηθεί και για άλλους τύπους καρκίνων. Η μελέτη μας δείχνει ότι ορισμένοι ασθενείς με αδενοκαρκινώματα στους πνεύμονες που είναι θετικά στο γονίδιο KRAS θα μπορούσαν να ωφεληθούν από στοχευμένες θεραπείες οποίες εκμεταλλεύονται τις διαφορές περισσότερο από τις ομοιότητες αυτών των όγκων. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μία πραγματική διαφορά για τους ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων», εξήγησε η Δρ. Best.

Τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρξε μία «έκρηξη» στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών για τον καρκίνο. Οι στοχευμένες θεραπείες έχουν αλλάξει τόσο τις θεραπείες όσο και τα ποσοστά επιβίωσης για τους ανθρώπους με νόσους συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του αίματος, του δέρματος και του παχέος εντέρου.

«Οι ερευνητές και οι φαρμακευτικές εταιρείες ερευνούν εδώ και δεκαετίες για μία αποτελεσματική θεραπεία που θα στοχεύει το γονίδιο KRAS αλλά μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειες απέτυχαν. Το γονίδιο KRAS θεωρείται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή κι έτσι αποφασίσαμε να εξετάσουμε εναλλακτικούς τρόπους για να επιτεθούμε σε αυτά τα κύτταρα βασιζόμενοι σε άλλα χαρακτηριστικά των όγκων», εξήγησε η Δρ. Sutherland.

Μία μοναδική προσέγγιση

Οι ερευνητές μελέτησαν τους καρκίνους σε προκλινικά μοντέλα και επιβεβαίωσαν τα ευρήματα σε ιστούς καρκίνου των πνευμόνων.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως τα δείγματα αντικατοπτρίζουν τι συμβαίνει πραγματικά στους ασθενείς. Τα οφέλη από τα δείγματα είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προκλινικές εξετάσεις πιθανών θεραπειών, για να αξιολογήσουμε αν είναι υποσχόμενες για τη θεραπεία των ασθενών», κατέληξε η Δρ. Sutherland.