Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ένα σημαντικό κομμάτι ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ωστόσο, η πλειονότητα των αμερικανών ενήλικων τεμπελιάζουν σε έναν καναπέ, γεγονός που οδηγεί σε ποικίλα θέματα υγείας όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, το κόστος που συνδέεται με σωματική αδράνεια ανέρχεται σε 138 δισεκατομμύρια δολάρια και αντιπροσωπεύει πάνω από το 11% των συνολικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη.

Εκτός από τα οικονομικά οφέλη μιας πιο σωματικά ενεργής κοινωνίας,  η καλύτερη κατανόηση του γενετικού προφίλ θα μπορούσε να βοηθήσει τους εργαζόμενους της δημόσιας υγείας να δουν διαφορετικά τη σωματική αδράνεια και την τεμπελιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένας ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι έχει εντοπίσει ένα συγκεκριμένο γονίδιο που σχετίζεται με τη σωματική αδράνεια στους αρουραίους και που θα μπορούσε ενδεχομένως να συσχετιστεί με την καθιστική ζωή και στους ανθρώπους.

Ο Frank Booth, καθηγητής στο Κολλέγιο Κτηνιατρικής του Missouri University πήρε 80 αρσενικούς αρουραίους και 80 θηλυκούς και τους έβαλε σε ένα περιβάλλον με περιστρεφόμενους  τροχούς τους οποίους μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να παίξουν.

Κατόπιν χώρισε τα ποντίκια με βάση τις επιδόσεις τους, σε τεμπέλικα και δραστήρια. Στα πρώτα βρέθηκε ότι το γονίδιο του αναστολέα της πρωτεΐνικής κινάσης α, σχεδόν απουσίαζε, η έκφρασή του δηλαδή δεν ήταν ιδιαίτερα έντονη.

«Αυτό που καθιστά δύσκολη τη γονιδιακή θεραπεία είναι ότι οι περισσότερες χρόνιες παθήσεις δεν προκαλούνται από ένα μόνο γονίδιο», αναφέρει ο Booth. «Για παράδειγμα, υπάρχουν πάνω από 150 γονιδιακές παραλλαγές που εμπλέκονται στον διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, αυτή η μελέτη ανοίγει το δρόμο για μελλοντική έρευνα για τον εντοπισμό άλλων γονιδίων που μπορεί να εμπλέκονται στη σωματική αδράνεια και την τεμπελιά και στους ανθρώπους», καταλήγει ο ίδιος.