Περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έναντι της λοίμωξης Covid-19. Κάποιοι εμφάνισαν ήπιας μορφής ανεπιθύμητες ενέργειες μετά το εμβόλιο, όπως πυρετό, ρίγη, μυϊκά άλγη και ατονία, ενώ κάποιοι άλλοι στάθηκαν τυχεροί και δεν κατάλαβαν τίποτα!

Συζητώντας με φίλους και γνωστούς, σίγουρα θα έχετε ακούσει κι εσείς ότι, όσες περισσότερες παρενέργειες έχει κάνεις μετά τον εμβολιασμό, τόσο μεγαλύτερη η αποτελεσματικότητα του εμβολίου! Αλήθεια ή μύθος; Πολυκεντρική αμερικανική μελέτη δίνει απάντηση στο ερώτημα.

Ομάδα ερευνητών από τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα του Μέριλαντ, με επικεφαλής τον Edward Mitre, εστίασαν σε 271 ενήλικες που είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech και κατέγραψε λεπτομερώς όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την πρώτη και δεύτερη δόση του εμβολίου. Εν συνεχεία συσχέτισε τις αναφερόμενες παρενέργειες με το εύρος της παραγωγής αντισωμάτων για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, βάσει εργαστηριακών αναλύσεων.

Μεταξύ των 206 από τους 271 συμμετέχοντες (μέσης ηλικίας 41,5 ετών) που ήταν ορο-αρνητικοί για το SARS-CoV-2 πριν από τον εμβολιασμό, δεν εντοπίστηκαν συσχετίσεις μεταξύ της σοβαρότητας των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το εμβόλιο και των επαγόμενων από το εμβόλιο τίτλων της ανοσοσφαιρίνης G (IgG) ένα μήνα μετά την πρώτο ή δεύτερη δόση εμβολίου.

Τα άτομα με πολλές ή λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες είχαν παρόμοια επίπεδα αντισωμάτων IgG αλλά και αντισωμάτων στο σημείο πρόσδεσης του υποδοχέα της πρωτεΐνης ακίδας S. Μάλιστα αυτό ίσχυε ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και το βάρος.

Ποιοι είχαν τις περισσότερες παρενέργειες

Πάντως οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό ήταν συχνότερες στις γυναίκες και σχετίζονταν αντιστρόφως ανάλογα με την ηλικία και το βάρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο έχει διαπιστωθεί και σε βρετανική μελέτη, όπου οι γυναίκες που έκαναν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είχαν περισσότερα συμπτώματα από τους άνδρες.

Ακόμα, η αμερικανική μελέτη έδειξε ότι μετά τη δεύτερη δόση οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν περισσότερες (σκορ 10,6) εν αντιθέσει με την πρώτη δόση ( σκορ 7,3).

Τα άτομα που είχαν περισσότερα συμπτώματα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου είχαν διπλάσιες πιθανότητες αυτά να είναι «σημαντικά» κατά τη δεύτερη δόση, συγκριτικά με όσους είχαν ελάχιστες παρενέργειες μετά την πρώτη δόση.

Εν κατακλείδι, οι ερευνητές αναφέρουν ότι αν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συχνότερες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, σε καμιά περίπτωση αυτό δεν σχετίζεται με τους τίτλους αντισωμάτων.

«Δε βρήκαμε καμία συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων που αναπτύσσονται μετά τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19 και των αντισωμάτων που δημιουργούνται κατά του SARS-CoV- 2», υπογραμμίζουν στα συμπεράσματα της μελέτης δίνοντας τέλος στους …νέους αστικούς μύθους που «γέννησε» η πανδημία!

Διαβάστε επίσης: 

Έρευνα για εμβόλια mRNA: «Δουλεύουν» ακόμα και αν δεν υπάρχουν παρενέργειες

Κορωνοϊός: Σε ποιους και γιατί εμφανίζονται παρενέργειες μετά το εμβόλιο

Eμβολιασμός: Ποιες παρενέργειες πρέπει να μας ανησυχήσουν